Cynamonowe muffinki ze śliwkami

Cynamonowe muffinki ze śliwkami

Chcesz zaskoczyć bliskich pysznymi, domowym wypiekiem o wyrazistym smaku i aromacie? Ten przepis na cynamonowe muffinki ze śliwkami to doskonały wybór. Sezonowe śliwki dodają słodkości i soczystości tym małym wypiekom, a cynamon wprowadza niepowtarzalny, korzenny akcent. Proste w wykonaniu, a ich przyjemny zapach roznosi się po całym domu, zapraszając do wspólnego słodkiego posiłku. Te muffinki to świetny pomysł na podwieczorek, deser po obiedzie czy przekąskę do pracy i szkoły. Stanowią smakowity i rozgrzewający dodatek do kubka ulubionej herbaty lub kawy. Przygotuj składniki i ciesz się magicznymi chwilami przy pieczeniu i degustacji.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • kilkanaście węgierek
  • cukier puder

Cynamonowe muffinki ze śliwkami – jak zrobić?

  1. 1.
    W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do papilotek do 3/4 wysokości.
  2. 2.
    Węgierki umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Ułożyć wkoło tworząc jakby płatki róży. Piec ok 20 min. w 180 stopniach.

Cynamonowe muffinki ze śliwkami – dodatkowe informacje

Wyszło mi 14 babeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cynamonowe kopytka na słodko
Następny przepis: Cynamonowe pancakes z bananami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode