CYNAMONOWE CIASTO Z ORZECHAMI I JABŁKAMI
Cynamonowe ciasto z orzechami i jabłkami to przepis stworzony dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych smaków z nutą nowoczesności. To połączenie słodkich jabłek, pikantnego cynamonu i chrupiących orzechów w jednym cieście sprawia, że jest to idealny deser na chłodniejsze jesienne i zimowe wieczory. Ciasto jabłkowe z cynamonem to klasyk, który nigdy nie wyszedł z mody, a dodatek orzechów dodaje mu niepowtarzalnego charakteru. Ten przepis, mimo że jest stosunkowo prosty, zachwyci wszystkich miłośników wypieków – zarówno tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni jak i tych bardziej doświadczonych.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki oliwy
- 1 szklanka siekanych orzechów
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 jabłek
- Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki soku z cytryny
Cynamonowe ciasto z orzechami i jabłkami – jak zrobić?
-
1.
Ubić jajka z cukrem. Stopniowo po trochu dodawać oliwę ciągle ucierając. Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wsypać orzechy, włożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką. Formę 21 x 21cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto. Wyrównać powierzchnię ciasta. -
2.
Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić. -
3.
Lukier : Utrzeć składniki lukru na jednolitą masę i rozsmarować na powierzchnię ciasta. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego.
CYNAMONOWE CIASTO Z ORZECHAMI I JABŁKAMI – dodatkowe informacje
Ciasto jabłkowe z cynamonem można udekorować także polewą czekoladową, lub tylko posypać cukrem pudrem.