Cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe

Cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe

„Cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe” to nieodłączny element świątecznego stołu, będący doskonałym uzupełnieniem pachnących od aromatu świerku dekoracji. Te małe, słodkie wypieki, z delikatnym smakiem cynamonu, doskonale ożywiają atmosferę Świąt Bożego Narodzenia, wprowadzając w domowy nastrój ciepła i miłości. Idealne do popołudniowej herbaty bądź kawy, lub jako smakołyk na świąteczne spotkania z bliskimi. Cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe są proste w przygotowaniu, a ich aromatyczny zapach unosi się po całym domu, sprawiając, że czekanie na Święta staje się jeszcze bardziej magiczne. Poczuj esencję świąt dzięki tym wyjątkowym ciasteczkom!

Składniki:

  • Ciastka:
  • 30 dkg mąki pszennej tortowej
  • 10 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu naturalnego np. spadziowego
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Lukier podstawowy biały:
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Lukier różowy lub czerwony:
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z czarnego bzu lub innego owocowego
  • Do dekoracji:
  • złote perełki cukrowe (ilość dowolna)

Cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe – jak zrobić?

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokrojone chłodne masło, posiekać nożem. Wsypać sól, cukier, wbić jajko, dodać żółtka, miód, kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Energicznie zagnieść ciasto. Owinąć folią aluminiową, wstawić na 40 minut do lodówki.
  2. Blat posypać lekko mąką pszenną. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na blacie na grubość 4-5 mm. Foremkami wycinać ciastka. Kształty powinny być typowo bożonarodzeniowe.
  3. Pozostałości ciasta ponownie rozwałkować i wycinać aż do całkowitego wykorzystania ciasta.
  4. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  5. Ciastka wyjąć z piekarnika, przełożyć na drewnianą deskę, odstawić w chłodne miejsce.
  6. Cukier puder przesiać przez sitko, rozetrzeć w kubeczku z sokiem. Lukier do dekorowania ciasteczek powinien być dość gęsty. Lukier przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką.
  7. Na ciasteczka wyciskać fantazyjne wzory z lukru. Perły przyklejać na mokry jeszcze lukier, zanim zastygnie.
dekorowanie ciastek wigilia lukrowane ciasteczka bożonarodzeniowe

xxxx – dodatkowe informacje

Konsystencja lukru zależy od ilości dodanego soku (tutaj istotne jest wyczucie). Ciasteczka można dekorować lukrem w dowolny sposób. Pisząc na ciasteczkach imiona członków rodziny sprawimy wszystkim ogromną radość. Słowa typu „wigilia”, „dziękuję” lub aktualna data na pewno wprowadzą świąteczna atmosferę. Tutaj liczy się fantazja i dobra zabawa. Jeżeli pominiemy dodatek kakao, wówczas uzyskamy jasne ciasteczka (zamiast kakao należy dosypać mąkę pszenną). Zagniatając ciasto warto wcześniej umyć dłonie w zimnej wodzie i wysuszyć. Ciasto można przełożyć na blat, podsypując lekko maką i zagnieść (należy to zrobić szybko).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cynamonowa nalewka
Następny przepis: Cynamonowe ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode