Cynamonowe ciasteczka
Wejście w kuchnię może być nie lada wyzwaniem, ale przepis na cynamonowe ciasteczka Ewy Wachowicz pozwoli Ci to zrobić z przyjemnością. Pochodzące od jednej z najbardziej popularnych polskich kucharzy, te ciasteczka czarują swoim aromatem i smakiem. Wykorzystanie cynamonu sprawia, że zarówno proces pieczenia, jak i samo jedzenie ciasteczek jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Cynamonowe ciasteczka Ewy Wachowicz to propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne smaki i chcą przekonać się, jak proste składniki mogą stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Zaskocz swoich bliskich tą nieskomplikowaną, ale efektowną recepturą.
admin
Składniki:
- 300 gramów mąki
- 60 gramów cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka śmietany
- 200 gramów masła
- 1 jajko
- 1 białko
Cynamonowe ciasteczka – jak zrobić?
- Proszek do pieczenia, mąkę, cukier puder, cynamon wymieszać ze sobą następnie dodać miękką margarynę pokrojoną w kostkę oraz jajko. Składniki zagnieść ze sobą, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
- Na opruszonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek. Za pomocą szklanki bądź foremek wycinamy ciasteczka.
- Przygotowane formy smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 5 minut.
Cynamonowe ciasteczka – dodatkowe informacje
Upieczone ciasteczka cynamonowe ewy wachowicz możemy udekorować za pomocą kolorowej posypki lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe
Następny przepis: Cynamonowe muffinki ze śliwkami