Cuszima

Cuszima

Cuszima to oryginalne ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Wywodzi się z Gruzji, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Custochem z niej jest lekko chrupiąca skórka oraz delikatne, aksamitne wnętrze, co w połączeniu daje niepowtarzalną konsystencję. Składniki, z których tworzy się to ciasto są proste i łatwo dostępne, ale sama kombinacja sprawia, że cuszima jest jednym z tych deserów, które po prostu trzeba spróbować. Pikantny posmak ciasta zapewniają korzenne przyprawy, a słodycz równoważy gorzkawy posmak kawy. Cuszima to doskonała propozycja dla osób szukających nowych smaków.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 150 gram masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa truskawkowa:
  • 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Masa śmietanowa:
  • 330 ml. śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Dodatkowo:
  • 0,5 paczki okrągłych biszkoptów
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • posypka cukrowa

Cuszima – jak zrobić?

  1. biszkopt
  2. krem
  3. masa truskawkowa
  4. masa śmietanowa
  5. polewa

Cuszima – dodatkowe informacje

Zamiast truskawek można użyć innych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Curry z ziemniakami i serem paneer
Następny przepis: Ćwiartki kurczaka z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode