Cuszima
Cuszima to oryginalne ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Wywodzi się z Gruzji, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Custochem z niej jest lekko chrupiąca skórka oraz delikatne, aksamitne wnętrze, co w połączeniu daje niepowtarzalną konsystencję. Składniki, z których tworzy się to ciasto są proste i łatwo dostępne, ale sama kombinacja sprawia, że cuszima jest jednym z tych deserów, które po prostu trzeba spróbować. Pikantny posmak ciasta zapewniają korzenne przyprawy, a słodycz równoważy gorzkawy posmak kawy. Cuszima to doskonała propozycja dla osób szukających nowych smaków.
admin
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt ciemny:
- 2 jaja
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 150 gram masła
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- Masa truskawkowa:
- 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
- Masa śmietanowa:
- 330 ml. śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- Dodatkowo:
- 0,5 paczki okrągłych biszkoptów
- tabliczka gorzkiej czekolady
- posypka cukrowa
Cuszima – jak zrobić?
Cuszima – dodatkowe informacje
Zamiast truskawek można użyć innych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Curry z ziemniakami i serem paneer
Następny przepis: Ćwiartki kurczaka z piekarnika