Cukrowe ciasteczka.
Cukrowe ciasteczka to absolutny klasyk wśród słodkości na każdą okazję. Te delikatne, kruche wypieki z subtelnym zapachem wanilii i mocnym cukrowym kryształkiem na wierzchu, to gratka dla każdego łasucha. Przygotowanie ich w domu wcale nie musi być skomplikowane. Wystarczą podstawowe składniki, które zwykle mamy w swojej kuchni i chwila wolnego czasu. To jest powszechny przepis, niezwykle proste ciasteczka cukrowe, które doskonale smakują i pięknie prezentują się na stole. Prosty, ale bardzo efektowny wypiek, który z pewnością docenią wszyscy miłośnicy słodkości. Każdy z nas może przygotować te pyszne ciasteczka i zaskoczyć swoich bliskich.
admin
Składniki:
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- półtorej szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- mąka do podsypania
- 2-3 łyżki cukru kryształu do obtoczenia
Cukrowe ciasteczka – jak zrobić?
- Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na puszystą masę, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto podsypując mąką.
- Z ciasta uformować wałek. Na kawałek folii aluminiowej rozsypać cukier kryształ, przełożyć ciasto i obtoczyć w cukrze.
- Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto kroimy w plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukrowe ciasteczka – dodatkowe informacje
Układając ciastka cukrowe na blasze należy zachować większe odstępy, ponieważ ciastka znacznie urosną.
Z porcji wyszło mi około 40 ciasteczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce
Następny przepis: Curry z bakłażana i ciecierzycy