Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce
Zachęcamy do spróbowania niecodziennego, lekkiego i zdrowego przekąskowego przepisu- Cukiniowe Paluszki w Czosnkowo Serowej Panierce. To ciekawa propozycja dla osób, które cenią sobie oryginalność, jak i dla tych, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnych paluszków serowych. Zaskakujące połączenie delikatnej cukinii z wyrazistym, aromatycznym sosem czosnkowo-serowym definitywnie przyciągnie uwagę każdego smakosza. Te niebanalne i proste w przygotowaniu paluszki z pewnością dostarczą nie tylko ciekawych doznań smakowych, ale również będą atrakcyjnym elementem każdego picnicu czy spotkania z przyjaciółmi. Przekonaj się sam jak pyszne są Cukiniowe paluszki w Czosnkowo Serowej Panierce!
admin
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- PANIERKA:
- 1 szklanka bułki tartej
- 100 g startego sera żółtego
- 200 ml gęstej śmietany
- 2 jaja
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce – jak zrobić?
- Cukinie umyć, pokroić w słupki / jeśli ma ziarenka – wykroić/.
- Starty ser wymieszać z bułką tartą.
- Śmietanę wymieszać z jajkami, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Słupki cukinii panierować w śmietanie, następnie w bułce tartej wymieszanej z serem.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 25 min w 180 stopniach. Ostatnie 5 min można podkręcić temperaturę do 220 stopni.
- Można podać z sosem czosnkowym.
Paluszki serowe w panierce z cukinii to smaczna przekąska lub dodatek do głównego dania. Cukinie są krojone w słupki, panierowane w mieszance śmietany i startego sera, oraz bułki tartej. Następnie pieczone w piekarniku aż do uzyskania złocistej i chrupiącej panierki. Można podać je z sosem czosnkowym jako apetyczny dodatek do posiłku. Paluszki z cukinii wyróżniają się lekkością, a także są doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiaru cukinii w sezonie. Smacznego!
Paluszki serowe w panierce – dodatkowe informacje
Cukinii nie solimy, gdyż puści sok i panierka namoknie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z cukinii i marchewki
Następny przepis: Cukrowe ciasteczka.