CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM (ZUCCHINE RIPIENE di RICOTTA e SPECK)

CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM (ZUCCHINE RIPIENE di RICOTTA e SPECK)

Klasyka kuchni włoskiej prezentuje się nie tylko w formie spaghetti, pizzy czy risotto. Są też trochę mniej znane, ale równie pyszne potrawy, wpisujące się w kolorową mozaikę śródziemnomorskich smaków. Jednym z takich dań są cudne zucchine ripiene – cukinie nadziewane ricottą i boczkiem. Smak potrawy dodatkowo zaostrza nuta wyjątkowego, włoskiego specku. Właśnie dzięki tej mieszance składników danie zyskuje niesamowicie intensywny aromat i bogactwo smaku; jest bogate, satysfakcjonujące i niezwykle apetyczne. Cukinie, boczek i ricotta to trio idealne na każdą okazję. Zaskocz rodzinną kolację tym włoskim specjałem.

Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 100 g lekko wędzonego boczku
  • ½ cebuli
  • 50 g sera typu parmezan
  • 150 g serka ricotta
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Cukinie nadziewane ricottą i boczkiem (zucchine ripiene di ricotta e speck) – jak zrobić?

  1. Cukinie (w całości) obgotować we wrzącej, lekko posolonej wodzie przez ok. 10 min.
  2. Obgotowane cukinie przekroić wzdłuż na pół i małą łyżeczką wydrążyć środek. Miąższ lekko odcisnąć w dłoniach i pokroić.
  3. Na patelni podgrzać trochę oliwy i udusić pokrojoną drobno cebulę, następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i poczekać aż się wytopi i lekko przypiecze. Teraz dodać pokrojony miąższ i przez chwilę razem podsmażyć.
  4. W misce połączyć podsmażoną mieszankę, ricottę, parmezan starty na drobnej tarce. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Naczynie żaroodporne lekko posmarować oliwą. Ułożyć wydrążone cukinie (można je dłońmi lekko natłuścić), delikatnie posolić.
  6. Cukinie nadziać farszem, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą i piec w piekarniku (w górnej części z funkcją grill) nagrzanym do 200 °C przez ok. 15-20 min.

xxxx – dodatkowe informacje

ZUCCHINE RIPIENE di RICOTTA e SPECK

Boczek można zastąpić szynką.

Można odłożyć troszkę podpieczonego boczku i ułożyć go na wierzch wypełnionych farszem cukinii.

Cukinie zamiast obgotowywać we wrzącej wodzie, można przekroić na pół, skropić oliwą i podpiec w piekarniku przez ok. 15 min, a nastepnie wydrążyć i postępować zgodnie z przepisem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z cukinii i marchewki
Następny przepis: Cukrowe ciasteczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode