Cukinia z chilli do słoików na zimę
Królowa ogrodów letnich zaserwuje Ci zimową ucztę dla kubków smakowych. Cukinia z chilli do słoików to niezwykle popularny przepis na przetwory, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem lata w chłodniejsze dni. Aromatyczna cukinia i pikantne chilli łączą się tu w harmonijne połączenie smaków. To idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają niebanalne dodatki do potraw. W dodatku cukinia jest bardzo zdrowa i lekkostrawna. Jej delikatny smak wspaniale komponuje się z ostrym chilli. Zimą, otwierając słoik z tą przetworzoną cukinią, przypomnisz sobie smak letnich dni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy cukinii już obranej
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- 4 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki octu
- 1/4 szklanki oleju
- 1 główka czosnku
Cukinia z chilli do słoików na zimę – jak zrobić?
- Obraną i wydrążoną cukinię kroimy w słupki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Do cukini dodajemy czosnek, sól i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
- Następnie do garneczka wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier. Zalewa ma się zagotować.
- Zalewamy cukinię gorącą zalewą i dokładnie mieszamy.
- Układamy cukinię i czosnek w słoiki (u mnie 0,5 litrowe). Następnie wlewamy zalewę i mocno zakręcamy.
- Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagorowania wody.
- Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 😉
Cukinia z chili – dodatkowe informacje
W zależności od tego jak lubimy ostre możemy dodać więcej lub mniej chilli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Następny przepis: CUKINIA Z JAJKIEM