Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej to propozycja przepisu, dzięki któremu to popularne, lekkostrawne warzywo nabierze zupełnie nowego smaku. To danie może być doskonałym dodatkiem do mięs, ryb czy sałatek, nadając im osobliwego charakteru. Cukinia w occie na słodko jest doskonałym pomysłem na przetwory – znakomity mix słodkości, kwasu i unikalnego smaku cukinii. Ta kompozycja z pewnością przyniesie odświeżające urozmaicenie do codziennych posiłków oraz przyjazny sposób na zachowanie letnich smaków przez cały rok. Wypróbuj ten przepis na cukinię w zalewie, a na pewno pokochasz ten smak!
admin
Składniki:
- Zalewa:
- 3 szklanki wody
- ½ szklanki octu 10%
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 czubata łyżka kurkumy
- Składniki zalewy zagotować.
- Dodatki:
- Gorczyca
- Ziele angielskie
- Pieprz w ziarnkach
- Liść laurowy
- Cukinia około 1,5 kg
- 1 średnia czerwona papryka
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej – jak zrobić?
- Paprykę i cukinię opłukać, wysuszyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cukinię obrać ze skórki, przekroić na 4 części, wydrążyć gniazda i pokroić w grubszą kostkę.
- Słoiki wyparzyć gorącą wodą.
- Na dno każdego słoika ułożyć dodatki (na słoik 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela, pół listka liścia laurowego, 1/2 łyżeczki gorczycy).
- Następnie ułożyć pokrojoną w kostkę cukinię i kilka paseków papryki.
- Zalać zagotowaną zalewą – pasteryzować 5 minut od zagotowania. Cukinia jest dobra do spożycia po 2-3 dniach.
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej – dodatkowe informacje
Do słoika można dodać plasterek czosnku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: cukinia w syropie na słodko
Następny przepis: Cukinia z chilli do słoików na zimę