Cukinia w zalewie curry
Chcesz rozszerzyć swoją przetwórczą spiżarnię o nowe smaki? Mam dla Ciebie przepis na cudownie chrupiącą, o wyrazistym smaku cukinię w zalewie curry. To idealna propozycja na przekąskę, ale również świetny dodatek do ulubionej kanapki czy sałatki. Cukinia konserwowa z curry to eksplozja smaków, która zaskoczy niejednego smakosza i z pewnością wprowadzi do Twojej kuchni orientalny sznyt. Teraz, kiedy cukinie są w pełni sezonu, jest najwyższy czas, aby zaopatrzyć się w słoiki, przygotować zalewę curry do cukinii i zabrać się za robienie przetworów. Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa!
admin
Składniki:
- 2,5 kg świeżych cukinii
- biała cebula pokrojona w grube plastry – po 1 plastrze do 0,5 l słoika
- liście selera – po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera
- nasiona gorczycy białej – 1/3 łyżeczki nasion na 0,5 l słoik
- Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżeczki curry
- 40 dkg cukru
Cukinia w zalewie curry – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
Cukinia w zalewie curry – dodatkowe informacje
Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia w mięsnym gulaszu
Następny przepis: Cukinia w sosie pomidorowym