Cukinia smażona z cebulką
Chrupiąca, złocista panierka na delikatnej i soczystej warzywowej potrawie to smakowe doznania, które oferuje cukinia smażona z cebulką. Ta prosta, lekka i sycąca potrawa to idealny dodatek do mięsa lub ryby, a także doskonała propozycja dla wegetarian. Przygotowując ten przepis, wykorzystujemy prostotę i ponadczasowość składników takich jak cukinia i cebula, które doskonale się uzupełniają. Cukinia smażona na maśle nabiera nogiętszego smaku, a cebulka dodaje charakteru i aromatu. To danie, które z powodzeniem można przygotować w każdym sezonie, a jego uniwersalność i atrakcyjny smak na pewno zyskają Wasze uznanie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- garść nasion słonecznika
Cukinia smażona z cebulką – jak zrobić?
- Cukinię pokroić w ćwierćplasterki.
- Cebulę posiekać niezbyt drobno.
- Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i cukinię. Przyprawić. Smażyć do miękkości.
- Posypać ziarnami słonecznika.
Cukinia smażona z cebulką – dodatkowe informacje
Słonecznik można podprażyć na suchej patelni przed smażeniem warzyw i później dodać do gotowego dania.
Słowa kluczowe: cukinia smażona z cebulką, cukinia smażona na maśle
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia w mięsnym gulaszu
Następny przepis: Cukinia w sosie pomidorowym