Cukinia smażona z cebulką

Cukinia smażona z cebulką

Chrupiąca, złocista panierka na delikatnej i soczystej warzywowej potrawie to smakowe doznania, które oferuje cukinia smażona z cebulką. Ta prosta, lekka i sycąca potrawa to idealny dodatek do mięsa lub ryby, a także doskonała propozycja dla wegetarian. Przygotowując ten przepis, wykorzystujemy prostotę i ponadczasowość składników takich jak cukinia i cebula, które doskonale się uzupełniają. Cukinia smażona na maśle nabiera nogiętszego smaku, a cebulka dodaje charakteru i aromatu. To danie, które z powodzeniem można przygotować w każdym sezonie, a jego uniwersalność i atrakcyjny smak na pewno zyskają Wasze uznanie.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść nasion słonecznika

Cukinia smażona z cebulką – jak zrobić?

  1. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki.
  2. Cebulę posiekać niezbyt drobno.
  3. Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i cukinię. Przyprawić. Smażyć do miękkości.
  4. Posypać ziarnami słonecznika.

Cukinia smażona z cebulką – dodatkowe informacje

Słonecznik można podprażyć na suchej patelni przed smażeniem warzyw i później dodać do gotowego dania.

Słowa kluczowe: cukinia smażona z cebulką, cukinia smażona na maśle


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia w mięsnym gulaszu
Następny przepis: Cukinia w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode