Cukinia marynowana w occie
Cukinia to bardzo uniwersalna warzywna gwiazda, która doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju potrawach. Dziś przygotujemy niesamowicie aromatyczną, delikatnie kruchą oraz lekko pikantną – cukinię marynowaną w occie. Ten przepis to doskonały sposób na zimowe zapasy z cukinii. Marynowana cukinia to prawdziwy dodatek do każdej potrawy, bez względu na porę roku. Cukinia, pokrojona w plasterki i umieszczona w słoiku, nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. To świetny sposób na dodatek do sałatek, kanapek czy mięs. Przygotujmy razem domowe przetwory z cukinii na zimę oraz odkryjmy sekret idealnej zalewy do marynowania.
admin
Składniki:
- 3-3,5 kilograma cukinii
- Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- Dodatkowo na każdy słoik(0,75 l):
- 1 baldachim kopru
- 3 ziela angielskie
- 5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1,2 łyżeczki gorczycy
Cukinia marynowana w occie – jak zrobić?
- Cukinie myjemy nie obierając, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Za pomocą tarki lub szatkownicy kroimy w cienkie plastry. Do każdego słoika wkładamy przyprawy i koper. Układamy pokrojoną cukinię, dość ciasno. Składniki zalewy mieszamy, zalewamy cukinię poukładaną w słoikach. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania.
Cukinia marynowana w occie – dodatkowe informacje
Ilość cukini zależy od tego ile chcemy zrobić słoików.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW
Następny przepis: Cukinia panierowana