CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW
Zobacz, jak przydomkuje bakłażana i cukinię, dwie smakowite rośliny z rodziny dyniowatych, dzięki naszemu wyjątkowemu przepisowi na cukinię i bakłażana w pomidorach do słoików. Ten przepis to znakomita propozycja dla miłośników zimowych przetworów. Bakłażan i cukinia, duszone razem z soczystymi pomidorami, tworzą niezrównany aromat, który z pewnością zachwyci waszych gości. Te przygotowane na zimę bakłażany w słoikach od razu stają się niezbędną składnią wielu dań, od sałatek po zupy. Odkryj przepisy z udziałem bakłażana i cukinii i ciesz się ich wyjątkowym smakiem o każdej porze roku.
admin
Składniki:
- 6 sztuk bakłażanów
- 8 sztuk cukinii
- 3 kg świeżych mięsistych pomidorów
- 6-8 ząbków czosnku
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, wędzona słodka papryka, ostra papryka
- 2-3 cebule (Ja nie dodałam. Stwierdziłam, że wolę ją dodać bezpośrednio przed przygotowaniem dania)
Cukinia i bakłażan w pomidorach do słoików – jak zrobić?
- Cukinię i bakłażany umyłam.
- Pokroiłam cukinię w kostkę.
-
Do garnka lub na patelnię wlałam oliwę.
Starłam ząbki czosnku i wsypałam cukinię.
Dodałam przyprawy. - Podsmażyłam, aż cukinia zmiękła.
-
W międzyczasie pokroiłam w kostkę bakłażana.
Najlepszy jest mały, jest w nim wtedy mniej pestek.
Jego również podsmażyłam i wymieszałam z przyprawami. -
Mając już podsmażone warzywa, zajęłam się pomidorami.
Można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki.
Pokroić je w kostkę i dusić przez około 40 minut. - lub dodać domowy przecier pomidorowy.
-
Wymieszałam cukinię i bakłażany.
Wlałam do nich przecier pomidorowy. -
Wszystko wymieszałam i zagotowałam.
Doprawiłam jeszcze do smaku.
Nakładałam warzywa do słoików,
Pasteryzowałam przez około 10-15 minut.
Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Można dodać też np. pokrojoną w kostkę paprykę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia faszerowana ryżem i rybą z koperkiem
Następny przepis: Cukinia marynowana w occie