CUKINIA ANANASOWA.
Poszukujesz nowych, oryginalnych pomysłów na wykorzystanie cukinii? Wypróbuj nasz przepis na cukinię ananasową. Delikatna cukinia łączy się tutaj z egzotycznym smakiem ananasa, tworząc nietuzinkowe połączenie, które zaskoczy Twoich gości nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Eksperymentując z olejkiem ananasowym, zyskasz orzeźwiające, tropikalne wibracje, które wniosą do Twojej kuchni trochę słońca. Idealna propozycja na lekki posiłek, który zadowoli zarówno wegetarian, jak i miłośników nowych smaków. Zrób miejsce w swoim menu na cukinię ananasową.
admin
Składniki:
- 1 kilogram świeżych cukinii (najlepiej wąskich)
- 2 szklanki wody (można użyć jednej)
- 1 szklanka soku z ananasa (można użyć dwóch – soku z kartonika)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 goździki
- mała laska cynamonu
- skórka i sok z 1 cytryny
Cukinia ananasowa – jak zrobić?
-
1.
Obrałam cukinię, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam ją w centymetrowe plastry. Wydrążyłam pestki. -
2.
Zagotowałam składniki, prócz cukinii i skórki z cytryny. Następnie włożyłam cukinię do wrzątku, ponownie zagotowałam i lekko ostudziłam. Dodałam skórkę cytrynową (najlepiej w całości lub w dużych kawałkach) i odstawiłam na 12 godzin. -
3.
Po upływie 12 godzin wyjęłam skórkę, goździki i cukinię. Cukinię osączyłam na sicie, a zalewę przefiltrowałam przez gazę, aby nie było w niej żadnych zanieczyszczeń. -
4.
Przygotowane słoiczki wyparzyłam. Do każdego słoiczka włożyłam cukinię, zalałam ją zalewą ananasową, a następnie zakręciłam słoiczki. Pasteryzowałam je przez 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam słoiczki, postawiłam je do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia.
Słowa kluczowe: cukinia z olejkiem ananasowym, cukinia ananasowa
CUKINIA ANANASOWA – dodatkowe informacje
Cukinia ananasowa świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia duszona z papryką
Następny przepis: Cukinia faszerowana komosą ryżową