CUKINIA ANANASOWA.

CUKINIA ANANASOWA.

Poszukujesz nowych, oryginalnych pomysłów na wykorzystanie cukinii? Wypróbuj nasz przepis na cukinię ananasową. Delikatna cukinia łączy się tutaj z egzotycznym smakiem ananasa, tworząc nietuzinkowe połączenie, które zaskoczy Twoich gości nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Eksperymentując z olejkiem ananasowym, zyskasz orzeźwiające, tropikalne wibracje, które wniosą do Twojej kuchni trochę słońca. Idealna propozycja na lekki posiłek, który zadowoli zarówno wegetarian, jak i miłośników nowych smaków. Zrób miejsce w swoim menu na cukinię ananasową.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych cukinii (najlepiej wąskich)
  • 2 szklanki wody (można użyć jednej)
  • 1 szklanka soku z ananasa (można użyć dwóch – soku z kartonika)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 goździki
  • mała laska cynamonu
  • skórka i sok z 1 cytryny

Cukinia ananasowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Obrałam cukinię, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam ją w centymetrowe plastry. Wydrążyłam pestki.
  2. 2.
    Zagotowałam składniki, prócz cukinii i skórki z cytryny. Następnie włożyłam cukinię do wrzątku, ponownie zagotowałam i lekko ostudziłam. Dodałam skórkę cytrynową (najlepiej w całości lub w dużych kawałkach) i odstawiłam na 12 godzin.
  3. 3.
    Po upływie 12 godzin wyjęłam skórkę, goździki i cukinię. Cukinię osączyłam na sicie, a zalewę przefiltrowałam przez gazę, aby nie było w niej żadnych zanieczyszczeń.
  4. 4.
    Przygotowane słoiczki wyparzyłam. Do każdego słoiczka włożyłam cukinię, zalałam ją zalewą ananasową, a następnie zakręciłam słoiczki. Pasteryzowałam je przez 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam słoiczki, postawiłam je do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia.

Słowa kluczowe: cukinia z olejkiem ananasowym, cukinia ananasowa

CUKINIA ANANASOWA – dodatkowe informacje

Cukinia ananasowa świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia duszona z papryką
Następny przepis: Cukinia faszerowana komosą ryżową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode