Cukierki domowej roboty
Poznajcie przepis na pyszne, klasyczne cukierki własnej roboty. Tworzenie słodyczy w domu to bajeczna przygoda dla osób w każdym wieku i okazja do połączenia przyjemności ze smacznym efektem końcowym. Te domowe cukierki mogą stanowić idealny prezent dla bliskich, czy pyszne urozmaicenie codziennej diety. Istnieje wiele możliwości ich personalizacji, dzięki czemu ich smak i wygląd można dostosować do swoich preferencji. Zapraszam do odkrywania magii tworzenia cukierków domowej roboty! Zapewniam, że dają one o wiele więcej satysfakcji niż sklepowe, a w dodatku możemy kontrolować składniki, które do nich dodajemy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki cukru
- 1 Łyżka miodu
- kisiel(dowolny smak)
- pół kostki masła
- 1 łyżka śmietany 18%
Cukierki domowej roboty – jak zrobić?
- Masło rozpuszczamy w baniaczku. Gdy masło się rozpuści, dodajemy cukier i kisiel cytrynowy. Gdy cukier rozpuści się, dodajemy miód.
- Gotujemy aż będzie masa gęsta.
- Na końcu wyłączamy i dodajemy śmietanę.
- Następnie wylewamy na papier do pieczenia ciast i schładzamy w zamrażalniku przez 10 minut.
- Po schłodzeniu kroimy w paski i zwijamy w kulkę lub pozostawiamy w postaci paska.
Sposób przygotowania cukierków własnej roboty
Cukierki domowej roboty – dodatkowe informacje
Gdy masa będzie za rzadka, można dodać więcej cukru. Aby gotowy produkt nie kleił się, można delikatnie podsypać go cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby
Następny przepis: Cukinia duszona z papryką