Crostata....kruche ciasto z owocami

Crostata….kruche ciasto z owocami

Crostata z owocami to popularny włoski deser, który łączy w jednym danie delikatne, kruche ciasto i słodką, nieco kwaskowatą nutę owoców. Ta prosta, ale niezwykle efektowna wypiek przypomina letnie popołudnia we Włoszech. Crostata to doskonały wybór na zakończenie obiadu, ale równie dobrze sprawdzi się jako przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. W zależności od sezonu i preferencji, można ją przygotować z różnego rodzaju owoców, takich jak brzoskwinie, jagody, maliny czy jabłka. Każda kombinacja smaków sprawia, że crostata nigdy się nie nudzi i zawsze zachwyca swoją apetyczną formą i smakiem.

Składniki:

  • ciasto:
  • 125 miękkiego masła,
  • 3 łyżki zwykłego cukru,
  • 1 jajko,
  • 200 g (półtorej szklanki) mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • szczypta soli
  • nadzienie owocowe:
  • 20-25 dag truskawek lub malin
  • 20 – 25 dag borówek amerykańskich, jeżyn
  • 2 obrane i pokrojone na plastry brzoskwinie
  • 2 -3 łyżki cukru, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko do posmarowania ciasta, trochę cukru do posypania

Crostata….kruche ciasto z owocami – jak zrobić?

  1. Ciasto: masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując wszystko przez chwilkę na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Rękoma połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli potrzeba dodać 1-2 łyżki mąki, przełożyć na blat i kilka razy zagnieść, włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć i chłodzić w lodówce przez godzinę.
  2. Owoce przełożyć do miski, wsypać cukier i mąkę, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i odstawić.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi), zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na środek ciasta położyć kupkę owoców i poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności.
  5. Ważne jest to, by zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz.
  6. Rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-195 stopni. Piec 35 minut.

Crostata….kruche ciasto z owocami – dodatkowe informacje

Swoje ciasto kroiłam jeszcze ciepłe, ale po i sok trochę wyleciał, ale jak przestygło kroiło się dobrze i można było wziąć w ręce jak pizze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Croque-monsieur
Następny przepis: Cudaczki karnawałowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode