Croque-monsieur

Croque-monsieur

Croque Monsieur to tradycyjne francuskie danie, które na pewno skradnie serce każdego miłośnika sera. Jak sugeruje sama nazwa (w wolnym tłumaczeniu „gryzący pan”), to potrawa stworzona dla zapalonych smakoszy. Croque Monsieur to niezwykle smaczna, a przy tym prosta w przygotowaniu, wersja francuskiego tosta ze startym serem i szynką. To idealna propozycja na szybki lunch lub kolację, której nikt nie będzie mógł się oprzeć. Chrupiący, grzany chleb z delikatnym, roztopionym serem sprawi, że ten przepis stanie się jednym z Twoich ulubionych. Zabierz swoich bliskich w kulinarne podróże po kuchni francuskiej bez opuszczania domu.

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje
  • 8 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
  • musztarda miodowa
  • 8 cieniutkich plasterków ulubionej szynki
  • 4 plastry sera Gruyere lub Ementalera + 2 łyżki startego
  • beszamel:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szklanka mleka 3.2%
  • szczypta pieprzu cytrynowego, gałki muszkatołowej

Croque-monsieur – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając rozgniatać powstające grudki mąki. Po około 30 sekundach wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do powstania sosu o jednolitej kremowej konsystencji. Doprawić pieprzem cytrynowym i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia i dodać starty ser.
  2. Połowę kromek posmarować musztardą, rozłożyć na nich szynkę, przykryć plasterkiem sera. Przykryć je pozostałymi kromkami. Ułożyć w małym naczyniu do zapiekania, jedną obok drugiej i polać beszamelem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i zapiekać około 5 minut, aż lekko się zrumienią. Podawać jeszcze gorące z dodatkiem musztardy.

Porady – Croque-monsieur – dodatkowe informacje

Wersji Croque monsieur – jest mnóstwo – ale dla mnie ta jest najszybsza i najsmaczniejsza!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: NALEŚNIKI ZAPIEKANE pod BESZAMELEM (CRESPELLE alla VALDOSTANA)
Następny przepis: Crostata....kruche ciasto z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode