Crispy pork belly- pieczony boczek z chrupiącą skórką
Odkryj pikantną, bogatą w smaku i niewiarygodnie chrupiącą stronę kuchni domowej z naszym przepisem na Crispy pork belly, czyli pieczony boczek z chrupiącą skórką. Jest to duma każdej polskiej kuchni i znakomity dodatek do każdej uroczystości lub wyjątkowego obiadu. Możemy obiecać, że zasmakuje nie tylko domownikom, ale i gościom, którzy z pewnością poproszą o sekret jego przygotowania. Podawany z ulubionymi dodatkami, stanowi danie, które zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia. Pieczony boczek to po prostu klasyk, który zasługuje na miejsce na każdym stole. A jego najważniejszą cechą jest niewątpliwie uwielbiana przez wszystkich, chrupiąca skórka. Boczek pieczony z chrupiącą skórką – musicie to spróbować!
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 6 ząbków czosnku
- – 1 łyżka płatków chilli
- – 1 łyżeczka oleju sezamowego
- – 1 łyżka octu ryżowego
- – boczek z skórą (około 2 kg)
- – laska cynamonu
- – 4 goździki
- – 1 anyż gwiazdkowy
- – 0,5 l coca-coli cherry
- – 1 łyżka pokrojonego imbiru
- – sól
Crispy pork belly – pieczony boczek z chrupiącą skórką – jak zrobić?
- Czosnek obierz i w moździerzu razem z płatkami chilli, olejem sezamowym i octem rozetrzyj na pastę. Boczek umyj i natnij skórę w wzór kraty. Natrzyj mięso wcześniej przygotowaną pastą i włóż do garnka.
- Dodaj laskę cynamonu, goździki, anyż oraz colę i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu przenieś boczek na blaszkę, natrzyj łyżeczką soli i piecz jeszcze przez 25 minut w 190 stopniach, aż skórka będzie chrupiąca.
- W tym czasie do sosu, który pozostał w garnku dodaj pokrojony imbir i zredukuj sos do objętości jednej szklanki. Pokrój mięso i podawaj na gorąco najlepiej w bułeczkach na parze z dodatkiem świeżych warzyw.
Crispy pork belly – dodatkowe informacje
Do boczku pieczonego z chrupiącą skórką idealnie pasują świeże dodatki, takie jak imbir, marchewka i sałata.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Creme brulee z dyni - Creme brulee with a pumpkin
Następny przepis: NALEŚNIKI ZAPIEKANE pod BESZAMELEM (CRESPELLE alla VALDOSTANA)