Ciociosan domowy
Podróżuj ze smakiem do odległej Japonii dzięki recepturze na tradycyjne wino ryżowe – Ciociosan. Egzotyczne wino z ryżu, znane również jako wermut, jest nieodłącznym elementem kultury Kraju Kwitnącej Wiśni. Dzięki naszemu przepisowi, będziesz mógł odtworzyć ten unikalny napój w zaciszu własnej kuchni. Przepis na przygotowanie 20 litrów Ciociosan jest szczegółowy i precyzyjny, a wykonanie go, choć wymaga cierpliwości, na pewno przyniesie wiele satysfakcji. Twoje domowe, japońskie wino z ryżu będzie nie tylko wyjątkowym dodatkiem do wschodnich potraw, ale też imponującym prezentem dla koneserów orientalnych smaków.
admin
Składniki:
- 1 kg białego ryżu
- 6 litrów wody
- 2 kg cukru
- 30 g drożdży
- 2 cytryny
- 100 g rodzynek
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta piołunu
- 2 liście laurowe
- 10 goździków
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Ciociosan domowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
Ciociosan domowy – dodatkowe informacje
Piołun można kupić w sklepach zielarskich. Drożdże zwykłe nie suszone!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chili con carne z kurczakiem
Następny przepis: Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami