Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
Przygotowując Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie, zapewniamy sobie i naszym bliskim wyjątkowe smakowe przeżycie. Tę apetyczną wersję popularnego ciasta cechuje oryginalny design, który przyciąga wzrok i sprawia, że jest ono doskonałym wyborem na różnego rodzaju uroczystości. W tym przepisie kluczem do sukcesu jest harmonijne połączenie dwóch klasycznych składników: ciasta zebra i białej oranżady. Owo skomponowanie nadaje końcowemu efektowi lekkości, a jednocześnie głębi smaku. To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząc słodkość tradycyjnego ciasta zebra z delikatną kwaskowatością oranżady.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 łyżki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek rozmiar L
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 i 2/3 szklanki białej oranżady
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
Ciasto „zebra” na białej oranżadzie – jak zrobić?
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć jednym kawałkiem papieru do pieczenia (jeśli jest szczelna, można zrezygnować z papieru, posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą).
- 3 szklanki mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka wymieszać z olejem i oranżadą.
- W większej misce białka ubić na sztywno, pod koniec dodać partiami cukier.
- Do białek mieszając na wolnych obrotach miksera, porcjami dodawać na przemian rozbełtane z płynem żółtka i przesianą z proszkiem mąkę, aż do wyczerpania składników.
- Gładką masę podzielić na dwie równe części.
- Jedną wymieszać z 3 łyżkami mąki, drugą z 3 łyżkami kakao.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (150 z termo obiegiem).
- Na środek tortownicy nakładać na zmianę po dwie łyżki ciasta jasnego i ciemnego, pozwalając mu się swobodnie rozpływać.
- Piec około godziny, do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: zebra przepis z oranżadą, placek zebra z oranżadą, przepis na zebre z oranżadą, przepis na ciasto zebra z oranżadą, ciasto oranżadowe, zebra z oranżadą, ciasto z oranżadą, ciasto zebra z oranżadą, babka zebra z oranżadą
Porady – dodatkowe informacje
Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie ma tendencję do pękania, ale nie trzeba się tym przejmować, bo dzięki paseczkom i tak uroczo wygląda.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką