Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto ze śliwkami i kruszonką – jednej z najsmaczniejszych propozycji na sezon jesienno-zimowy. Jego słodka i soczysta warstwa śliwek idealnie komponuje się z chrupiącą kruszonką, a całość dopełnia pachnące masło i delikatne ciasto, które idealnie pasuje do kubka gorącego kakao podczas zimnych dni. Ten przepis jest nie tylko pyszny, ale też prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny dla wszystkich, którzy cenią domowe wypieki. Ciasto ze śliwkami i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Kruszonka:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g masła
  • 1 kg śliwek
  • 1 opakowanie kisielu
  • Blacha o wymiarach 26×40

Ciasto ze śliwkami i kruszonką – jak zrobić?

  1. 1.

    Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. 2.

    Składniki kruszonki włożyć do miski i w dłoniach razem rozetrzeć.

  3. 3.

    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych dodać olej, śmietanę i mąkę z proszkiem. Miksować na wolnych obrotach do połączenia.

  4. 4.

    Ciasto wyłożyć do blachy i równo rozsmarować.

  5. 5.

    Do śliwek wsypać kisiel, wymieszać i rozłożyć na cieście przecięciem do góry. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180*C.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką – dodatkowe informacje

Zamiast śliwek, mogą być inne sezonowe owoce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode