Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto ze śliwkami i kruszonką – jednej z najsmaczniejszych propozycji na sezon jesienno-zimowy. Jego słodka i soczysta warstwa śliwek idealnie komponuje się z chrupiącą kruszonką, a całość dopełnia pachnące masło i delikatne ciasto, które idealnie pasuje do kubka gorącego kakao podczas zimnych dni. Ten przepis jest nie tylko pyszny, ale też prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny dla wszystkich, którzy cenią domowe wypieki. Ciasto ze śliwkami i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g masła
- 1 kg śliwek
- 1 opakowanie kisielu
- Blacha o wymiarach 26×40
Ciasto ze śliwkami i kruszonką – jak zrobić?
-
1.
Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
-
2.
Składniki kruszonki włożyć do miski i w dłoniach razem rozetrzeć.
-
3.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych dodać olej, śmietanę i mąkę z proszkiem. Miksować na wolnych obrotach do połączenia.
-
4.
Ciasto wyłożyć do blachy i równo rozsmarować.
-
5.
Do śliwek wsypać kisiel, wymieszać i rozłożyć na cieście przecięciem do góry. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180*C.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką – dodatkowe informacje
Zamiast śliwek, mogą być inne sezonowe owoce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie