Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kochasz słodkie przekąski, które są zarówno proste, jak i zaskakujące? Ten przepis na ciasto śliwkowe z kruszonką jest dla Ciebie. To idealna, pyszna deser na letnie dni, kiedy śliwki są obficie dostępne. W smaku delikatne, niezbyt słodkie, zbalansowane kwasowością śliwek i chrupiącą kruszonką. Głęboki smak śliwek, połączony z chrupiącym, złocistym ciastem jest po prostu niezapomniany. Ta wersja placka ze śliwkami i kruszonką jest absolutnym musisz dla każdego miłośnika ciast. Z pewnością pokochacie ten prosty, ale wykwintny przepis.
admin
Składniki:
- 250g masła
- 4 duże jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- Śliwki węgierki
- 80g mąki
- 80g cukru
- 80g masła
Przepis na ciasto śliwkowe z kruszonką – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Margarynę roztopić, wystudzić. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą i kremową masę. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i margarynę. Wymieszać mikserem ciasto.
- Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek – skórką do ciasta.
- Składniki na kruszonkę rozetrzeć dłońmi w osobnej miseczce. Następnie posypać nią ciasto.
- Ciasto piec w 160 stopniach 60 minut, do zarumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
Przepis na ciasto śliwkowe z kruszonką
Szklanka o pojemności 250 ml
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO Z WIŚNIOWĄ MASĄ JOGURTOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ
Następny przepis: Ciasto ze śliwkami i kruszonką