Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kochasz słodkie przekąski, które są zarówno proste, jak i zaskakujące? Ten przepis na ciasto śliwkowe z kruszonką jest dla Ciebie. To idealna, pyszna deser na letnie dni, kiedy śliwki są obficie dostępne. W smaku delikatne, niezbyt słodkie, zbalansowane kwasowością śliwek i chrupiącą kruszonką. Głęboki smak śliwek, połączony z chrupiącym, złocistym ciastem jest po prostu niezapomniany. Ta wersja placka ze śliwkami i kruszonką jest absolutnym musisz dla każdego miłośnika ciast. Z pewnością pokochacie ten prosty, ale wykwintny przepis.

Składniki:

  • 250g masła
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • Śliwki węgierki
  • 80g mąki
  • 80g cukru
  • 80g masła

Przepis na ciasto śliwkowe z kruszonką – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztopić, wystudzić. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą i kremową masę. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i margarynę. Wymieszać mikserem ciasto.
  2. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek – skórką do ciasta.
  3. Składniki na kruszonkę rozetrzeć dłońmi w osobnej miseczce. Następnie posypać nią ciasto.
  4. Ciasto piec w 160 stopniach 60 minut, do zarumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Przepis na ciasto śliwkowe z kruszonką

Szklanka o pojemności 250 ml


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO Z WIŚNIOWĄ MASĄ JOGURTOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ
Następny przepis: Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode