CIASTO Z WIŚNIOWĄ MASĄ JOGURTOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
- BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA JOGURTOWA:
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 300 g wydrylowanych wiśni (mogą to być np. wydrylowane wiśnie z soku w słoiku)
- 3/4 szklanki cukru
- 9 łyżeczek żelatyny
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku „śnieżka”
- cukier wanilinowy
- BITA ŚMIETANA:
- 0,5l śmietany 36
- 3/4 szklanki cukru-pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Ciasto z wiśniową masą jogurtową i bitą śmietaną – jak zrobić?
- BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka, ubić. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę (25×35 ) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temp. 160-180 stopni.
- MASA JOGURTOWA:
Jogurt wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Owoce pokroić w drobne kawałeczki lub zmiksować – dodać do jogurtu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić 3/4 szklanki wrzątku. Przestygniętą dodać do masy jogurtowej. Śmietanę „Śnieżkę” ubić wg przepisu na opakowaniu i wymieszać z tężejącym jogurtem.
- BITA ŚMIETANA:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, dodać przestygniętą żelatynę.
1. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa płaty.
2. Na jeden płat ciasta wyłożyć lekko tężejącą masę z jogurtu.
3. Przykryć drugim płatem biszkopta.
4. Rozsmarować bitą śmietanę.
(Do dekoracji można wykorzystać pół tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczonej w „kąpieli wodnej” z 3 łyżkami wody.)
ciasto z wiśniową masą jogurtową i bitą śmietaną – dodatkowe informacje
Zamiast wiśni można dodać inne owoce do których mamy dostęp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi
Następny przepis: Ciasto ze śliwkami, budyniową pianką i kruszonką