Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi

Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie sezonowych owoców, może być pyszne ciasto z truskawkami. To uniwersalny przepis, który doskonale sprawdzi się z różnymi owocami, dzięki czemu możemy dostosować go do bieżących sezonów i upiec ciasto na każdą okazję. Owocowe ciasta są nie tylko smaczne, ale także zdrowsze od tradycyjnych wersji z dużą ilością cukru. Truskawki dodają mu nie tylko smaku, ale także atrakcyjnego wyglądu. Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi to idealna propozycja na letnie popołudnie.

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny

Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi – jak zrobić?

  1. Owoce opłukać i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. W frazie potrzeby pokroić.
  2. Białko ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na koniec Uwaga! rozpuszczoną margarynę (wrzątek) strumieniem. Przelać do blaszki (u mnie 23x 25) i poukładać owoce.
  3. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi – dodatkowe informacje

Ciasto można przygotowywać w dowolnej wersji, w zależności od pory roku, owoców sezonowych i własnych upodobań. Cudownie sprawdza się jesienią z jabłkami i cynamonem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO Z TRUSKAWKOWE NA KISIELU, Z PIANKĄ I GALARETKĄ – BEZ PIECZENIA!
Następny przepis: Ciasto z truskawkami - szybkie i wilgotne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode