Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką
Ciesz się smakiem lata dzięki pysznemu ciastu z truskawkami, budyniem i kruszonką. To ciasto ucierane z truskawkami i budyniem to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Słodkie, soczyste truskawki idealnie łączą się z aksamitnym smakiem budyniu, a wszystko to jest przykryte chrupiącą, złocistą kruszonką. Ten wspaniały deser nie tylko zachwyci smakoszy słodkich wypieków, ale także stanie się prawdziwą ozdobą stołu. Wyjątkowe połączenie tych trzech składników sprawia, że ciasto jest jednocześnie delikatne i chrupiące. Niezależnie od okazji, to ciasto z pewnością zadowoli każdego łasucha.
admin
Składniki:
- Spód:
- 4 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
- cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
- 1l mleka
- 2 łyżki cukru
- Kruszonka:
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- 40 dag mąki
- Dodatkowo:
- truskawki
Ciasto ucierane z truskawkami i budyniem – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem.
- Ugotować budyń i gorący wyłożyć na ciasto.
- Truskawki wyłożyć na budyń.
- Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami).
- Piec ok. 60 min. w 170°C.
Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką – dodatkowe informacje
Forma: 25x37cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z Truskawkami na Biszkopcie
Następny przepis: Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi