Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

Ciesz się smakiem lata dzięki pysznemu ciastu z truskawkami, budyniem i kruszonką. To ciasto ucierane z truskawkami i budyniem to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Słodkie, soczyste truskawki idealnie łączą się z aksamitnym smakiem budyniu, a wszystko to jest przykryte chrupiącą, złocistą kruszonką. Ten wspaniały deser nie tylko zachwyci smakoszy słodkich wypieków, ale także stanie się prawdziwą ozdobą stołu. Wyjątkowe połączenie tych trzech składników sprawia, że ciasto jest jednocześnie delikatne i chrupiące. Niezależnie od okazji, to ciasto z pewnością zadowoli każdego łasucha.

Składniki:

  • Spód:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
  • 1l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • Kruszonka:
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 40 dag mąki
  • Dodatkowo:
  • truskawki

Ciasto ucierane z truskawkami i budyniem – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem.
  2. Ugotować budyń i gorący wyłożyć na ciasto.
  3. Truskawki wyłożyć na budyń.
  4. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami).
  5. Piec ok. 60 min. w 170°C.

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką – dodatkowe informacje

Forma: 25x37cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z Truskawkami na Biszkopcie
Następny przepis: Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode