Ciasto z prażonym słonecznikiem
Odkryj nieoczywiste uroki kuchni polskiej z przepisem na ciasto z prażonym słonecznikiem! To smaczne i aromatyczne ciasto, zapewniające bogactwo smaków. Delikatne ciasto przeplatane jest karmelowym smakiem prażonego słonecznika, który dodaje nuty chrupkości i wyjątkowego charakteru. Idealne na niedzielne popołudnie czy spotkania w gronie rodziny. Jeśli nigdy nie próbowałeś prażonego słonecznika w ciastach, ten przepis na pewno Cię do tego przekona. Kluczem do perfekcji tego ciasta jest prawidłowe uprażenie słonecznika, dodające nuty tostowego, prawie orzechowego posmaku. Zrób miejsce na stole dla tego niezwykłego wypieku!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- szklanka cukru pudru
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- budyń śmietankowy (40g)
- Krem:
- 1/2 l śmietany 30% lub 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 1 śnieżka
- 2 łyżeczki żelatyny
- Wierzch:
- puszka masy kajmakowej (380g)
- 125g masła lub margaryny
- cukier waniliowy
- 200 g łuskanego słonecznika
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek mleka
Ciasto z prażonym słonecznikiem – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec 30 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie części.
- Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder Śnieżkę, następnie śmietan-fixy. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody, dodać do kremu. Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić.
- Wierzch: Na cieście rozsmarować gotową masę kajmakową.
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
Słowa kluczowe: jak uprażyć słonecznik do ciasta
Ciasto z prażonym słonecznikiem – dodatkowe informacje
Puszkę z masą kajmakową warto podgrzać w garnku z wodą, stanie się wtedy płynna i będzie się lepiej rozsmarowywać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z ptasim mleczkiem
Następny przepis: Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką