Ciasto z mirabelkami
Kto nie uwielbia smaku dojrzałych, soczystych mirabelek? Te małe, aromatyczne owoce to skarb późnego lata. Dzisiejszy przepis na ciasto z mirabelkami to świetny sposób na to, żeby je wykorzystać i w pełni cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. To domowe, proste ciasto, które z pewnością przypomni Wam smaki dzieciństwa. Możecie podawać je na deser po obiedzie, do kawy w gronie przyjaciół lub jako słodki akcent podczas pikniku. To pyszny i niezwykle efektowny placek z mirabelkami, który zawsze wygląda świetnie na stole, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Te idealne proporcje składników sprawiają, że ciasto jest dosłownie nie do podrobienia.
admin
Składniki:
- 1 kg mirabelek (czerwonych lub żółtych)
- 1/2 kostki margaryny lub roztopionego i ostudzonego masła
- Szklanka mąki tortowej lub innej pszennej
- Szklanka cukru
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto z mirabelkami – jak zrobić?
- Wszystkie składniki oprócz owoców mieszam mikserem na jednolitą masę. Około 3 minuty.
- Wylewam ciasto o konsystencji gęstej śmietany do foremki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wielkość foremki nie ma większego znaczenia, ale do owoców o dużej ilości soku polecam większe foremki aby grubość ciasta nie była zbyt duża. Ja używam okrągłą (tortową) o średnicy 30 cm. Na wylane ciasto rozkładam równomiernie owoce bez pestek, wcześniej umyte, powinno być ich dużo, na tyle aby zakryły ciasto. Posypuje po wierzchu cukrem, aby powstała lekko twarda skorupka.
- Ciasto piekę 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 180 st C. Przed podaniem posypuje cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: placek z mirabelkami
Ciasto z mirabelkami – dodatkowe informacje
Ciasto jest również pyszne z jagodami, jabłkami i innymi sezonowymi owocami. Przepisy z zapisków mojej babci. Smacznego!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z miodem i rozmarynem
Następny przepis: Ciasto z olejem