Ciasto z miodem i rozmarynem
Dziś chciałbym Wam zaprezentować przepis na nieco nietypowe, ale przepyszne ciasto – z miodem i rozmarynem. Ten wyjątkowy duet smaków sprawi, że tradycyjne ciasto nabierze zupełnie nowego charakteru. Rozmaryn dodaje nie tylko wyrazistego smaku, ale i ciekawego aromatu. Natomiast miód z kolei, dzięki swoim właściwościom, sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Słodko-gorzki smak miodu idealnie komponuje się z lekko pikantnym rozmarynem, tworząc niezapomnianą kompozycję. To doskonała propozycja dla osób, które lubią połączenia tradycyjnych smaków z nutą nowoczesności. Poniżej znajdziecie listę składników.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 160 ml oleju [rzepakowego lub słonecznikowego – dowolny wybór]
- 365 ml płynnego jogurtu naturalnego – koniecznie gęsty, z widocznymi grudkami na powierzchni ciasta po upieczeniu
- 3 jajka
- odrobina ulubionego aromatu [ja użyłem migdałowego]
- listki z 1 gałązki rozmarynu
- skórka otarta z połowy cytryny
- 225 g drobnego cukru
- 310 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/8-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej [wedle preferencji]
- LUKIER:
- ok. 360 g przesianego cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
Ciasto z miodem i rozmarynem – jak zrobić?
- Wszystkie suche składniki z wyjątkiem proszku do pieczenia przesiej do dużej miski.
Ciasto z miodem i rozmarynem – dodatkowe informacje
Wygląda jak baka, no nie? Możesz przyozdobić wierzch ciasta świeżo ciętymi listkami rozmarynu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak!
Następny przepis: Ciasto z mirabelkami