Ciasto z miodem i rozmarynem

Ciasto z miodem i rozmarynem

Dziś chciałbym Wam zaprezentować przepis na nieco nietypowe, ale przepyszne ciasto – z miodem i rozmarynem. Ten wyjątkowy duet smaków sprawi, że tradycyjne ciasto nabierze zupełnie nowego charakteru. Rozmaryn dodaje nie tylko wyrazistego smaku, ale i ciekawego aromatu. Natomiast miód z kolei, dzięki swoim właściwościom, sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Słodko-gorzki smak miodu idealnie komponuje się z lekko pikantnym rozmarynem, tworząc niezapomnianą kompozycję. To doskonała propozycja dla osób, które lubią połączenia tradycyjnych smaków z nutą nowoczesności. Poniżej znajdziecie listę składników.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 160 ml oleju [rzepakowego lub słonecznikowego – dowolny wybór]
  • 365 ml płynnego jogurtu naturalnego – koniecznie gęsty, z widocznymi grudkami na powierzchni ciasta po upieczeniu
  • 3 jajka
  • odrobina ulubionego aromatu [ja użyłem migdałowego]
  • listki z 1 gałązki rozmarynu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 225 g drobnego cukru
  • 310 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/8-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej [wedle preferencji]
  • LUKIER:
  • ok. 360 g przesianego cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka

Ciasto z miodem i rozmarynem – jak zrobić?

  1. Wszystkie suche składniki z wyjątkiem proszku do pieczenia przesiej do dużej miski.

Ciasto z miodem i rozmarynem – dodatkowe informacje

Wygląda jak baka, no nie? Możesz przyozdobić wierzch ciasta świeżo ciętymi listkami rozmarynu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak!
Następny przepis: Ciasto z mirabelkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode