Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak!
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ciasto o nazwie „uśmiech teściowej” lub „ciasto pijak” cieszy się taką popularnością? Sekret tkwi w nietuzinkowej kombinacji delikatnej masy waniliowej kontrastującej z intensywnym smakiem wyjątkowych delicji. Niezwykle apetyczne i kuszące deser to prawdziwa gratka dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach i spotkaniach, zaskakując gości nietypowym połączeniem smaków. Na uwagę zasługuje również atrakcyjny wygląd ciasta, który ozdobi każde przyjęcie i zachwyci gości.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki wody
- na poncz:
- 1 opakowanie cappuccino NP, SMIETANKOWEGO
- 3 szklanki wody
- na krem:
- około 1 litr serków homogenizowanych waniliowych
- 1 opakowanie (400g) mleka w proszku
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 3/4 szklanki wody i wystudzone
- składniki dodatkowe:
- 2-3 paczki Okrągłych delicji
- gotowa polewa czekoladowo-lukrowa LUB LUKIER
Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak! – jak zrobić?
- 1 BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników (wodę na końcu) i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę (ja piekłam w dwóch blachach, bo bałam się, że nierówno przekroję biszkopt).
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. - 2 PONCZ:
Całe opakowanie cappuccino rozpuszczamy w 3 szklankach wody i zostawiamy do wystygnięcia. - 3 KREM WANILIOWY:
Margarynę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy serki waniliowe i mleko w proszku, na końcu kiedy masa będzie już gładka dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie miksujemy. -
4 Teraz składamy całość:
Biszkopt nasączamy powstałym wcześniej ponczem i smarujemy częścią kremu waniliowego.
Na kremie układamy lekko nasączone w cappuccino każdą z osobna okrągłe delikcie galaretką do dołu jedna koło drugiej.
Na delicjach rozprowadzamy pozostały krem waniliowy.
Na kremie układamy drugi biszkopt, który podobnie jak pierwszy lekko nasączamy.
Biszkopt-wierzch ozdabiamy delikatnie gotową polewą czekoladowo-mleczną lub lukrem.
Wynosimy w chłodne miejsce, żeby krem stężał.
Smacznego
Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak! – dodatkowe informacje
Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej i wystudzić. Do smaku można dodać nasączne delicje w ponczu, jednak nawet bez tego dodatku ciasto jest smaczne. Przepis jest na 24 porcje, a koszt jego wykonania to około 2,30 zł. Wartości kaloryczne ciasta wynoszą około 390 kcal.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami
Następny przepis: Ciasto z miodem i rozmarynem