Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak!

Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak!

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ciasto o nazwie „uśmiech teściowej” lub „ciasto pijak” cieszy się taką popularnością? Sekret tkwi w nietuzinkowej kombinacji delikatnej masy waniliowej kontrastującej z intensywnym smakiem wyjątkowych delicji. Niezwykle apetyczne i kuszące deser to prawdziwa gratka dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach i spotkaniach, zaskakując gości nietypowym połączeniem smaków. Na uwagę zasługuje również atrakcyjny wygląd ciasta, który ozdobi każde przyjęcie i zachwyci gości.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki wody
  • na poncz:
  • 1 opakowanie cappuccino NP, SMIETANKOWEGO
  • 3 szklanki wody
  • na krem:
  • około 1 litr serków homogenizowanych waniliowych
  • 1 opakowanie (400g) mleka w proszku
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 3/4 szklanki wody i wystudzone
  • składniki dodatkowe:
  • 2-3 paczki Okrągłych delicji
  • gotowa polewa czekoladowo-lukrowa LUB LUKIER

Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak! – jak zrobić?

  1. 1 BISZKOPT:
    Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników (wodę na końcu) i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę (ja piekłam w dwóch blachach, bo bałam się, że nierówno przekroję biszkopt).
    Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. 2 PONCZ:
    Całe opakowanie cappuccino rozpuszczamy w 3 szklankach wody i zostawiamy do wystygnięcia.
  3. 3 KREM WANILIOWY:
    Margarynę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy serki waniliowe i mleko w proszku, na końcu kiedy masa będzie już gładka dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie miksujemy.
  4. 4 Teraz składamy całość:
    Biszkopt nasączamy powstałym wcześniej ponczem i smarujemy częścią kremu waniliowego.
    Na kremie układamy lekko nasączone w cappuccino każdą z osobna okrągłe delikcie galaretką do dołu jedna koło drugiej.
    Na delicjach rozprowadzamy pozostały krem waniliowy.
    Na kremie układamy drugi biszkopt, który podobnie jak pierwszy lekko nasączamy.
    Biszkopt-wierzch ozdabiamy delikatnie gotową polewą czekoladowo-mleczną lub lukrem.
    Wynosimy w chłodne miejsce, żeby krem stężał.

Smacznego

Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak! – dodatkowe informacje

Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej i wystudzić. Do smaku można dodać nasączne delicje w ponczu, jednak nawet bez tego dodatku ciasto jest smaczne. Przepis jest na 24 porcje, a koszt jego wykonania to około 2,30 zł. Wartości kaloryczne ciasta wynoszą około 390 kcal.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami
Następny przepis: Ciasto z miodem i rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode