Ciasto z kawą

Ciasto z kawą

Przygotowanie domowych wypieków to coś, co sprawia nam prawdziwą radość. Tym razem mamy dla Was coś wyjątkowego – ciasto z kawą. To propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom intensywnych i głębokich smaków. Delikatne ciasto z wyrazistym akcentem kawy, to prawdziwa uczta zarówno dla podniebienia, jak i dla każdego estety. Ten wyjątkowy deser to perfekcyjna gratka na popołudniowe spotkania przy filiżance ulubionej kawy, czy rodzinną uroczystość. Delikatna, wilgotna masa z nutą aromatycznej kawy roztapia się w ustach dając uczucie prawdziwej przyjemności. Więc jeśli kochasz kawę, to ciasto jest dla Ciebie!

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 6 jaj
    • 6 łyżek cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 3 łyżki mąki
    • Łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Krem kawowy:
    • 500g serka mascarpone
    • 500ml śmietanki 30%
    • 2 śmietanfixy (opcjonalnie)
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 60ml wrzątku
    • 2 łyżeczki cukru
  • Poncz:
    • 2 kieliszki amaretto
    • 2 kieliszki zimnej przegotowanej wody
  • Dodatkowo
    • Tarta czekolada

Ciasto z kawą – jak zrobić?

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać kawę, wymieszać. Przesiewać po łyżce kakao i mąki, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180′(z termoobiegiem) przez ok 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
  2. Zaczynami od rozpuszczenia kawy i cukru we wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Potem ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i fixem. W drugiej misce delikatnie rozmieszamy serek z zimną kawą. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy.
  3. Amaretto wymieszać z wodą.
  4. Składanie ciasta:
    BISZKOPT – PONCZ – KREM – BISZKOPT – PONCZ – MASA – TARTA CZEKOLADA

Ciasto z kawą – dodatkowe informacje

blaszka 25×25


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową
Następny przepis: CIASTO Z KASZY MANNY Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode