Ciasto z kawą
Przygotowanie domowych wypieków to coś, co sprawia nam prawdziwą radość. Tym razem mamy dla Was coś wyjątkowego – ciasto z kawą. To propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom intensywnych i głębokich smaków. Delikatne ciasto z wyrazistym akcentem kawy, to prawdziwa uczta zarówno dla podniebienia, jak i dla każdego estety. Ten wyjątkowy deser to perfekcyjna gratka na popołudniowe spotkania przy filiżance ulubionej kawy, czy rodzinną uroczystość. Delikatna, wilgotna masa z nutą aromatycznej kawy roztapia się w ustach dając uczucie prawdziwej przyjemności. Więc jeśli kochasz kawę, to ciasto jest dla Ciebie!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
- Łyżka kawy rozpuszczalnej
- Krem kawowy:
- 500g serka mascarpone
- 500ml śmietanki 30%
- 2 śmietanfixy (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 60ml wrzątku
- 2 łyżeczki cukru
- Poncz:
- 2 kieliszki amaretto
- 2 kieliszki zimnej przegotowanej wody
- Dodatkowo
- Tarta czekolada
Ciasto z kawą – jak zrobić?
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać kawę, wymieszać. Przesiewać po łyżce kakao i mąki, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180′(z termoobiegiem) przez ok 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
- Zaczynami od rozpuszczenia kawy i cukru we wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Potem ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i fixem. W drugiej misce delikatnie rozmieszamy serek z zimną kawą. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy.
- Amaretto wymieszać z wodą.
-
Składanie ciasta:
BISZKOPT – PONCZ – KREM – BISZKOPT – PONCZ – MASA – TARTA CZEKOLADA
Ciasto z kawą – dodatkowe informacje
blaszka 25×25
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową
Następny przepis: CIASTO Z KASZY MANNY Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia!