Ciasto z jagodami i galaretką
Zapraszam do przygotowania przepysznego, letniego deseru – ciasta z jagodami i galaretką. Ta słodka przekąska to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu, soczystych jagód i delikatnej galaretki. Ciasto jagodowe z galaretką to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ten deser będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto biszkoptowe z jagodami zaskakuje swoim soczystym smakiem, dodając uroku każdemu letniemu spotkaniu. Przygotowanie ciasta z jagodami i galaretką jest łatwe, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Waszych gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru
- olejek waniliowy do smaku
- Warstwa jagodowa:
- 50 dag jagód (mogą być mrożone)
- 2 galaretki zielone
- tłuszcz do formy
Ciasto z jagodami i galaretką – jak zrobić?
- Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe:
- białka dokładnie ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
- Do natłuszczonej formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180°C przez ok 35 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i olejkiem waniliowym dodanym do smaku. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.
- Na trzecią warstwę ciasta:
- Rozpuścić galaretki według przepisu, kiedy lekko stężeją to wymieszać je z jagodami.
- Ciasto składa się z następujących warstw:
- połowa biszkoptu
- połowa masy śmietanowej
- połowa masy jagody + galaretka
- połowa biszkoptu
- połowa masy śmietanowej
- połowa masy jagody + galaretka
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia kiedy masa śmietankowa dobrze stężeje. SMACZNEGO 🙂
Porady – Dodatkowe informacje
Można użyć dowolnej galaretki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z jabłkami i masą serową
Następny przepis: Ciasto z jagodami kamczackimi