Ciasto z czerwoną porzeczką

Ciasto z czerwoną porzeczką

Niezwykle smakowite ciasto z czerwoną porzeczką to idealne rozwiązanie podczas letnich upałów. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście orzeźwiająca czerwona porzeczka, która nadaje mu charakterystycznego, kwaskowatego smaku. Porzeczki, w połączeniu z delikatnym biszkoptem i uzupełniającą je galaretką tworzą cudowną, niepowtarzalną kompozycję. Ciasto porzeczkowe z galaretką jest lekkie i orzeźwiające, można je podać na deser po lekkim lunchu albo podczas popołudniowej kawy. Jeśli szukasz pomysłu na coś niebanalnego, a przy tym prostego w przygotowaniu, to ten przepis będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietanowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • Galaretka
  • 2 opakowania galaretki
  • 1/2 l porzeczek czerwonych

Ciasto porzeczkowe z galaretką – jak zrobić?

  1. Wykonanie biszkoptu:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy(24×40) wyłożonej papierem i pieczemy 40-45min w temp. 180 stopni C.
  2. Krem:
    Odlać ¾ szklanki mleka i rozmieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń.
  3. Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Latem lepiej użyć mniejszej ilości wody (szybciej zastygnie). Owoce ułożyć na cieście i polać niewielką ilością przestudzonej galaretki, nie przykrywając całych owoców. Kiedy zacznie zastygać, wylać resztę galaretki.

Ciasto z czerwoną porzeczką – dodatkowe informacje

Dzięki temu, że ciasto porzeczkowe zalewamy dwukrotnie galaretką, mamy pewność, że owoce nie wypłyną na wierzch ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką
Następny przepis: Ciasto z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode