Ciasto z czerwoną porzeczką
Niezwykle smakowite ciasto z czerwoną porzeczką to idealne rozwiązanie podczas letnich upałów. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście orzeźwiająca czerwona porzeczka, która nadaje mu charakterystycznego, kwaskowatego smaku. Porzeczki, w połączeniu z delikatnym biszkoptem i uzupełniającą je galaretką tworzą cudowną, niepowtarzalną kompozycję. Ciasto porzeczkowe z galaretką jest lekkie i orzeźwiające, można je podać na deser po lekkim lunchu albo podczas popołudniowej kawy. Jeśli szukasz pomysłu na coś niebanalnego, a przy tym prostego w przygotowaniu, to ten przepis będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę!
admin
Składniki:
- Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem
- 1 kostka masła
- 2 budynie śmietanowe
- 2,5 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- Galaretka
- 2 opakowania galaretki
- 1/2 l porzeczek czerwonych
Ciasto porzeczkowe z galaretką – jak zrobić?
-
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy(24×40) wyłożonej papierem i pieczemy 40-45min w temp. 180 stopni C. -
Krem:
Odlać ¾ szklanki mleka i rozmieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń. - Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Latem lepiej użyć mniejszej ilości wody (szybciej zastygnie). Owoce ułożyć na cieście i polać niewielką ilością przestudzonej galaretki, nie przykrywając całych owoców. Kiedy zacznie zastygać, wylać resztę galaretki.
Ciasto z czerwoną porzeczką – dodatkowe informacje
Dzięki temu, że ciasto porzeczkowe zalewamy dwukrotnie galaretką, mamy pewność, że owoce nie wypłyną na wierzch ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką
Następny przepis: Ciasto z dżemem