Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką

Oto przepis na niezwykłe ciasto – połączenie delikatnego budyniu z kruchą, przypominającą ciasteczka kokosanką. To ciasto z budyniem i kruchą kokosanką to prawdziwie egzotyczne doznanie kulinarnie, przepis, który umożliwia nam na chwilę przenieść się do tropikalnych krajobrazów. Idealne na rożnego rodzaju spotkania, uroczystości czy po prostu na słodki poczęstunek w zaciszu domowym. Składniki, które znajdują się w przepisie to między innymi: mąka, cukier, jajka, mleko, budyn, wiórki kokosowe, masło czy proszek do pieczenia. Zapewniamy, że ciasto z budyniem i kruchą kokosanką to połączenie, które podbije serca każdego miłośnika egzotycznych smaków.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 budynie waniliowe
  • Masa kokosowa:
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuwamy widelcem.
  2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, następnie do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy na ciasto.
  3. Masło lub margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, dodajemy wiórka kokosowe i masło lub margarynę, dokładnie mieszamy i wykładamy na budyń.
  4. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  5. Ciasto studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

xxxx – dodatkowe informacje

Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Budyni użyłam bez cukru, na pół litra mleka każdy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śmietankowe ciasto z borówkami
Następny przepis: Ciasto z chleba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode