Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką
Oto przepis na niezwykłe ciasto – połączenie delikatnego budyniu z kruchą, przypominającą ciasteczka kokosanką. To ciasto z budyniem i kruchą kokosanką to prawdziwie egzotyczne doznanie kulinarnie, przepis, który umożliwia nam na chwilę przenieść się do tropikalnych krajobrazów. Idealne na rożnego rodzaju spotkania, uroczystości czy po prostu na słodki poczęstunek w zaciszu domowym. Składniki, które znajdują się w przepisie to między innymi: mąka, cukier, jajka, mleko, budyn, wiórki kokosowe, masło czy proszek do pieczenia. Zapewniamy, że ciasto z budyniem i kruchą kokosanką to połączenie, które podbije serca każdego miłośnika egzotycznych smaków.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 15 dag masła lub margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 5 łyżek cukru
- 3 budynie waniliowe
- Masa kokosowa:
- 20 dag wiórek kokosowych
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 12,5 dag masła lub margaryny
- szczypta soli
Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką – jak zrobić?
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuwamy widelcem.
- W jednej szklance rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, następnie do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy na ciasto.
- Masło lub margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, dodajemy wiórka kokosowe i masło lub margarynę, dokładnie mieszamy i wykładamy na budyń.
- Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
- Ciasto studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
xxxx – dodatkowe informacje
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Budyni użyłam bez cukru, na pół litra mleka każdy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śmietankowe ciasto z borówkami
Następny przepis: Ciasto z chleba