Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką to klasyczne połączenie, które zachwyci miłośników słodkości. To prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie delikatne ciasto doskonale komponuje się ze świeżością zatopionych w nim brzoskwiń. Elegancki wygląd w połączeniu z intensywnym smakiem owoców i lekką, żelującą konsystencją galaretki sprawiają, że ciasto to jest idealnym rozwiązaniem na wszelkiego rodzaju spotkania, zarówno rodzinnego obiadu, jak i eleganckiej kolacji. Jej uniwersalny i atrakcyjny smak zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Szukając inspiracji na słodki deser, ciasto brzoskwiniowe z galaretką powinno znaleźć się na liście każdego cukiernika.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany kremówki
- 2 śmietan – fiksy
- galaretka truskawkowa
- oraz:
- puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki truskawkowe
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką – jak zrobić?
-
1.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy lekko sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40×26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto studzimy, ściągamy folię. -
2.
1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i schładzamy około 10 minut w lodówce. -
3.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, każdą z brzoskwiń kroimy na mniejsze części i wykładamy na masę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklance wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką – jak zrobić?
-
1.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy lekko sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40×26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto studzimy, ściągamy folię. -
2.
1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i schładzamy około 10 minut w lodówce. -
3.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, każdą z brzoskwiń kroimy na mniejsze części i wykładamy na masę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklance wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką – jak zrobić?
-
1.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy lekko sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40×26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto studzimy, ściągamy folię. -
2.
1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i schładzamy około 10 minut w lodówce. -
3.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, każdą z brzoskwiń kroimy na mniejsze części i wykładamy na masę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklance wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.
Słowa kluczowe: ciasto brzoskwiniowe z galaretką
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką – dodatkowe informacje
Do ciasta warto dać wiejskie jajka aby uzyskać żółty kolor biszkopta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka z mięsem i zupą cebulową
Następny przepis: Z cykorii dla cukrzyków