Ciasto Wiśniowe oko

Ciasto Wiśniowe oko

Zapraszamy do odkrycia słodkiego smaku lata z przepisem na Ciasto Wiśniowe oko. Ten desery zaskoczy Cię połączeniem kruchego, ciężkiego ciasta i kwaśnych, soczystych wiśni. Dla wielu, ciasto z określeniem „oko” w nazwie może być tajemnicze, ale tutaj to jest po prostu aluzja do kształtu ciasta z wyeksponowanymi kolorowymi owocami. Kuszące Ciasto Wiśniowe oko jest doskonałym pomysłem na popołudniową przekąskę lub deser na zakończenie rodzinnej kolacji. Zdecydowanie warto spróbować tego klasyka w nowym wydaniu. Kombinacja chrupiącego ciasta i słodko-kwaśnej wiśni to prawdziwa symfonia smaków. Oto składniki, których potrzebujesz, aby przygotować Ciasto Wiśniowe oko.

Składniki:

  • 1.5 opakowania ciemnych herbatników
  • kubeczek kremu czekoladowego/Nutelli
  • dżem wiśniowy
  • dwa opakowania galaretek wiśniowych + dwie garści świeżych wiśni
  • 2 łyżki żelatyny + 50ml gorącej wody do rozpuszczenia
  • 500 g serka waniliowego/homogenizowanego
  • 400 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • aromat śmietankowy
  • fix do śmietany
  • kakao

Ciasto wiśniowe oko – jak zrobić?

  1. Rozpuszczamy dwie galaretki. Po wystygnięciu – ale nie stężeniu – dodajemy świeże owoce. Odstawiamy do lodówki. WAŻNE, żeby miska przeznaczona na galaretki miała mniejszą średnicę niż tortownica.
  2. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24cm. Rozkruszamy herbatniki i łączymy z kremem czekoladowym. Wykładamy ściśle dno tortownicy. Wkładamy do lodówki dla utwardzenia spodu.
  3. Po stężeniu galaretki wykładamy ją na środek tortownicy – na czekoladowy spód. Żeby ułatwić wyjęcie galaretki miskę na CHWILKĘ należy włożyć do gorącej wody. Dno dookoła galaretki smarujemy dżemem wiśniowym.
  4. Przygotowujmy masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. W Tym czasie ubijamy śmietankę, dodajemy śmietan fix, cukier wanilinowy, cukier puder. Stopniowo dodajemy również serek. Wlewamy chłodną żelatynę. Ubijamy, aż całość się połączy. Wylewamy dookoła galaretki tak, żeby nie zakryć „wiśniowego oka”. Ozdabiamy pokruszonymi herbatnikami, kakao lub startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Serwować zimne.

Ciasto Wiśniowe oko – dodatkowe informacje

Zarówno serek, jak i śmietanka powinny być dobrze schłodzone przed przystąpieniem do ubijania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Wiśniowiec
Następny przepis: Ciasto wiśniowe łyżką mieszane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode