Ciasto truskawkowo-kokosowe

Ciasto truskawkowo-kokosowe

Zachwyć swoją rodzinę i znajomych wyjątkowym ciastem o letnim charakterze. Ten przepis na ciasto truskawkowo-kokosowe, to najzwyczajniej w świecie połączenie niebiańskich smaków. Idealna propozycja na ciepłe, letnie dni, kiedy truskawki są w sezonie i nic nie smakuje lepiej niż deser z nimi w roli głównej. Egzotyczny aromat kokosu, przeplatany słodyczą świeżych truskawek, tworzy prawdziwą symfonię smaków, która zachwyci miłośników słodkości. Przygotuj to niezwykle pyszne ciasto i delektuj się jego smakiem w gronie najbliższych. Ciasto truskawkowo-kokosowe to prostota wykonania, niepowtarzalny smak i estetyka na najwyższym poziomie!

Składniki:

  • Biszkopt makowy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maku
  • sól szczypta
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Blat kokosowy
  • 3 białka (z dużych jajek)
  • 100 g cukru
  • 200 g kokosu
  • Krem budyniowy
  • 450 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Masa truskawkowa
  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szkl wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
  • 0,5 szkl wody

Ciasto truskawkowo-kokosowe – jak zrobić?

  1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
  2. Blat kokosowy: Białka z cukrem ubić na sztywno. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.
  3. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć budyń folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.
  4. Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut, aż truskawki się „rozpadną”. W pół szklance wody rozmieszać budyń, wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  5. Warstwy ciasta: biszkopt makowy – połowa kremu budyniowego – masa truskawkowa* – reszta kremu – blat kokosowy.

Słowa kluczowe: ciasto kokosowo truskawkowe, ciasto truskawkowo kokosowe

Ciasto truskawkowo-kokosowe – dodatkowe informacje

Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia
Następny przepis: Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode