Ciasto truskawkowo-kokosowe
Zachwyć swoją rodzinę i znajomych wyjątkowym ciastem o letnim charakterze. Ten przepis na ciasto truskawkowo-kokosowe, to najzwyczajniej w świecie połączenie niebiańskich smaków. Idealna propozycja na ciepłe, letnie dni, kiedy truskawki są w sezonie i nic nie smakuje lepiej niż deser z nimi w roli głównej. Egzotyczny aromat kokosu, przeplatany słodyczą świeżych truskawek, tworzy prawdziwą symfonię smaków, która zachwyci miłośników słodkości. Przygotuj to niezwykle pyszne ciasto i delektuj się jego smakiem w gronie najbliższych. Ciasto truskawkowo-kokosowe to prostota wykonania, niepowtarzalny smak i estetyka na najwyższym poziomie!
admin
Składniki:
- Biszkopt makowy
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki maku
- sól szczypta
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Blat kokosowy
- 3 białka (z dużych jajek)
- 100 g cukru
- 200 g kokosu
- Krem budyniowy
- 450 ml mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- Masa truskawkowa
- 0,5 kg truskawek
- 5 łyżek cukru
- 0,5 szkl wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
- 0,5 szkl wody
Ciasto truskawkowo-kokosowe – jak zrobić?
- Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
- Blat kokosowy: Białka z cukrem ubić na sztywno. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.
- Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć budyń folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.
- Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut, aż truskawki się „rozpadną”. W pół szklance wody rozmieszać budyń, wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
- Warstwy ciasta: biszkopt makowy – połowa kremu budyniowego – masa truskawkowa* – reszta kremu – blat kokosowy.
Słowa kluczowe: ciasto kokosowo truskawkowe, ciasto truskawkowo kokosowe
Ciasto truskawkowo-kokosowe – dodatkowe informacje
Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia
Następny przepis: Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka)