Ciasto Truskawkowe usta Adama

Ciasto Truskawkowe usta Adama

Ciasto „Truskawkowe Usta Adama” to wyjątkowy deser, który przyciąga nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Wybór nazwy nie jest przypadkowy, gdyż ten smakowy majstersztyk przypomina usta pełne truskawkowych pocałunków. Jest to doskonała propozycja na kolejne spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Składników nie ma wiele, a ich połączenie tworzy harmonię smaków. Ciasto, mimo że wygląda na skomplikowane, jest w rzeczywistości łatwe do przygotowania i każdy, nawet początkujący kucharz, poradzi sobie z jego wykonaniem. Deser ten na pewno zachwyci wszystkich miłośników słodkości, a szczególnie tych, którzy uwielbiają truskawki.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wymiarach 28x20cm:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Krem truskawkowy:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25 dag truskawek
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • małe okrągłe biszkopty
  • dżem truskawkowy
  • galaretka truskawkowa

Ciasto truskawkowe usta adama – jak zrobić?

  1. Ciasto: suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi, przelewamy do foremki. 2 biszkopty sklejamy ze sobą dżemem, układamy w cieście obok siebie. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach.
  2. Krem: żelatynę namaczamy w gorącej wodzie, studzimy. truskawki miksujemy, śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, zmiksowane truskawki i żelatynę, rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy truskawki.
  3. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku, tężejącą wylewamy na truskawki.

Ciasto Truskawkowe usta Adama – dodatkowe informacje

Porada: ciasto można nasączyć sokiem truskawkowym lub herbatą


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Truskawkowe semifreddo
Następny przepis: Truskawkowy drink z alkoholem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode