Ciasto ,,Truskawkowe pole'' pod galaretką

Ciasto ,,Truskawkowe pole” pod galaretką

Czy marzysz o deserze, który będzie wyglądał jak prawdziwe truskawkowe pole? Jeśli tak, to przedstawiamy przepis na Ciasto „Truskawkowe pole” pod galaretką. To delikatne ciasto jest idealnie słodkie, z gładkim kremem truskawkowym i soczystymi, dojrzałymi truskawkami. Całość przykryta jest lśniącą warstwą galaretki, co dodaje deserowi nie tylko atrakcyjnego wyglądu, ale też niesamowitego smaku. Składniki są proste, a efekt końcowy naprawdę imponujący! Bez wątpienia, ten deser będzie królował na każdym stole.

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowa:
  • 1400g truskawek (mogą być mrożone)
  • ¾ szklanki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru
  • Pianka truskawkowo – śmietankowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 150g serka waniliowego Danio
  • 200g truskawek – mogą być mrożone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Ok. 500g truskawek lub malin – mogą być świeże lub mrożone

Ciasto „truskawkowe pole” pod galaretką – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w 180 stopniach ok. 20 minut. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Ostudzić.
  2. 2.
    Masa truskawkowa: Truskawki rozgnieść i gotować z wodą i cukrem ok. 10 minut. Następnie dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Budynie z mąką rozrobić wodzie i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając. Gorące wylać na biszkopt. Ostudzić.
  3. 3.
    Pianka truskawkowo-śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Truskawki rozmrozić i rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser i truskawki. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Piankę przełożyć na masę truskawkową.
  4. 4.
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć wylać je na ułożone wcześniej na piance owoce. Włożyć do lodówki, aby całkowicie zastygła.

Ciasto „Truskawkowe pole” – dodatkowe informacje

Jeśli używamy mrożonych owoców, to wykładamy je na piankę zamrożone na chwilę przed zalaniem ich galaretką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto truflowe
Następny przepis: Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode