Ciasto Toffi
Spotkajcie się z wyjątkowym bohaterem naszych kulinarnych przygód – ciastem Toffi. Ten gustowny deser, to ulubieniec wielu osób na całym świecie. Jego głównym składnikiem jest cukier i śmietana, które razem tworzą niezapomniane doznanie smakowe. To unikalny przepis, który pochodzi z książki Siostry Anastazji, zasłynęł swoją prostotą, a jednocześnie wyjątkowym smakiem. Gotowanie ciasta Toffi jest jak malowanie obrazu, gdzie każda warstwa jest starannie dodawana, aby stworzyć doskonałe arcydzieło. Bez względu na okazję, ciasto Toffi zawsze będzie miało szczególne miejsce na twoim stole.
admin
Składniki:
- Upiec biszkopt jasny i ciemny z 5 – 6 jajek (forma 25/35 cm.)
- MASA BUDYNIOWA:
- 3/4 l mleka
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 35 dag masła
- 1 łyżeczka kakao
- cukier do smaku
- DODATKI:
- 1/2 puszki masy krówkowej (resztą masy przełożyłam pozostałe wafle)
- 2 listki wafli
Ciasto toffi – jak zrobić?
-
MASA BUDYNIOWA:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. -
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt ciemny – masa budyniowa biała – wafel – masa krówkowa – wafel – masa budyniowa ciemna – biszkopt jasny – polewa.
Ciasto Toffi – dodatkowe informacje
Jeżeli listki wafli są mniejsze niż powierzchnia biszkoptu, należy dołożyć dodatkowe wafle.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tiramisu z truskawkami
Następny przepis: Toffi z masą kokosową i orzechami