Ciasto strażackie

Ciasto strażackie

Ciasto strażackie to oryginalny, aczkolwiek nieco zapomniany deser, który z pewnością przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i rodzinnych spotkań. Ten wspaniały, domowy wypiek o jedwabistej konsystencji to prawdziwa sympatia na pierwszy kęs. Złożoność smaku tego ciasta, wynikająca z mieszanki delikatnego kremu, soczystych owoców i ciężkiego biszkoptu, dostarcza prawdziwych rozkoszy dla podniebienia. Ciasto strażackie to must-have na każdym rodinnym spotkaniu czy specjalnej okazji. Jednego można być pewnym – ten deser zniknie z talerzy w ekspresowym tempie, zawsze pozostawiając uczestników z samej pochwałami i proszących o drugą porcję.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag zimnej margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 duże jajko
  • Masa wiśniowa:
  • ok. półtorej szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
  • 2 szklanki kompotu lub soku z wiśni
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Ciasto strażackie – jak zrobić?

  1. Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy posiekaną margarynę, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozkłócone jajko i z tych składników zagniatamy ciasto. Dno i boki tortownicy o wym. 22 – 24cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy tortownicę ciastem, formując brzegi o wysokości 2 – 3cm. Na czas przygotowania masy tortownicę z ciastem wkładamy do lodówki.
  2. Masa wiśniowa: wiśnie osączamy na sitku. Półtorej szklanki kompotu wiśniowego zagotowujemy, w reszcie rozprowadzamy budyń. Gdy kompot się zagotuje, wlewamy rozprowadzony proszek budyniowy i całość gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Następnie lekko studzimy, dodajemy wiśnie i mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy z ciastem, wyrównujemy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. W tej temperaturze pieczemy ciasto przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy przez kolejne 30 – 35 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Ciasto strażackie – dodatkowe informacje

Nasmarować masłem i posypać bułką tartą możemy tylko boki tortownicy, dno można wyłożyć papierem do pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto słonecznikowe
Następny przepis: CIASTO SNIKERS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode