Ciasto strażackie
Ciasto strażackie to oryginalny, aczkolwiek nieco zapomniany deser, który z pewnością przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i rodzinnych spotkań. Ten wspaniały, domowy wypiek o jedwabistej konsystencji to prawdziwa sympatia na pierwszy kęs. Złożoność smaku tego ciasta, wynikająca z mieszanki delikatnego kremu, soczystych owoców i ciężkiego biszkoptu, dostarcza prawdziwych rozkoszy dla podniebienia. Ciasto strażackie to must-have na każdym rodinnym spotkaniu czy specjalnej okazji. Jednego można być pewnym – ten deser zniknie z talerzy w ekspresowym tempie, zawsze pozostawiając uczestników z samej pochwałami i proszących o drugą porcję.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag zimnej margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 duże jajko
- Masa wiśniowa:
- ok. półtorej szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
- 2 szklanki kompotu lub soku z wiśni
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Ciasto strażackie – jak zrobić?
- Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy posiekaną margarynę, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozkłócone jajko i z tych składników zagniatamy ciasto. Dno i boki tortownicy o wym. 22 – 24cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy tortownicę ciastem, formując brzegi o wysokości 2 – 3cm. Na czas przygotowania masy tortownicę z ciastem wkładamy do lodówki.
- Masa wiśniowa: wiśnie osączamy na sitku. Półtorej szklanki kompotu wiśniowego zagotowujemy, w reszcie rozprowadzamy budyń. Gdy kompot się zagotuje, wlewamy rozprowadzony proszek budyniowy i całość gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Następnie lekko studzimy, dodajemy wiśnie i mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy z ciastem, wyrównujemy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. W tej temperaturze pieczemy ciasto przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy przez kolejne 30 – 35 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Ciasto strażackie – dodatkowe informacje
Nasmarować masłem i posypać bułką tartą możemy tylko boki tortownicy, dno można wyłożyć papierem do pieczenia.