Ciasto Stefania

Ciasto Stefania

Czy słyszeliście kiedyś o cieście Stefania? To absolutna perełka wśród tradycyjnych polskich deserów. Nadzwyczaj kruche ciasto przekładane jest łakocie – delikatnej, słodkiej masie z serka homogenizowanego i bitej śmietany. Aromat masła, wanilii i lekkim nutą cytrusów sprawia, że ciasto Stefania pachnie równie dobrze, jak smakuje. Stworzenie tego wspaniałego deseru nie jest zbyt skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi Ci wszystkie trudy. To doskonały wybór na niedzielne popołudnie czy rodzinne uroczystości. Jeśli cenisz sobie tradycje i lubisz odkrywać nowe smaki, z pewnością przepis na ciasto Stefania przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • -1 litr mleka
  • -1 kostka masła lub margaryny
  • -1 szklanka cukru
  • -2 łyżki kakao
  • -1 czubata szklanka kaszy manny
  • polewa czekoladowa:
  • -2/3 margaryny
  • -2 łyżki wody
  • -2-3 łyżki kakao
  • -8 łyżek cukru
  • dodatkowo:
  • -1 duża paczka herbatników
  • -bakalie: orzechy i posiekane orzechy włoskie

Ciasto stefania – jak zrobić?

  1. Mleko zagotować z masłem (lub margaryną) i cukrem. Do gotującej masy wsypywać powoli kaszę manną ciągle mieszając. Gdy zacznie gęstnieć dodać kakao i energicznie wymieszać aby nie powstały grudki. Dodać bakalie. Herbatniki należy lekko docisnąć.
  2. Herbatniki ułożyć w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć drugą warstwą herbatników i lekko ucisnąć. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Polewa: Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i poczekać aż masa zacznie gęstnieć. Gęstniejącą polewą polać ciasto.

Stefania – dodatkowe informacje

Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO SNIKERS
Następny przepis: Ciasto styropian z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode