Ciasto Stefania
Czy słyszeliście kiedyś o cieście Stefania? To absolutna perełka wśród tradycyjnych polskich deserów. Nadzwyczaj kruche ciasto przekładane jest łakocie – delikatnej, słodkiej masie z serka homogenizowanego i bitej śmietany. Aromat masła, wanilii i lekkim nutą cytrusów sprawia, że ciasto Stefania pachnie równie dobrze, jak smakuje. Stworzenie tego wspaniałego deseru nie jest zbyt skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi Ci wszystkie trudy. To doskonały wybór na niedzielne popołudnie czy rodzinne uroczystości. Jeśli cenisz sobie tradycje i lubisz odkrywać nowe smaki, z pewnością przepis na ciasto Stefania przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- -1 litr mleka
- -1 kostka masła lub margaryny
- -1 szklanka cukru
- -2 łyżki kakao
- -1 czubata szklanka kaszy manny
- polewa czekoladowa:
- -2/3 margaryny
- -2 łyżki wody
- -2-3 łyżki kakao
- -8 łyżek cukru
- dodatkowo:
- -1 duża paczka herbatników
- -bakalie: orzechy i posiekane orzechy włoskie
Ciasto stefania – jak zrobić?
- Mleko zagotować z masłem (lub margaryną) i cukrem. Do gotującej masy wsypywać powoli kaszę manną ciągle mieszając. Gdy zacznie gęstnieć dodać kakao i energicznie wymieszać aby nie powstały grudki. Dodać bakalie. Herbatniki należy lekko docisnąć.
- Herbatniki ułożyć w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć drugą warstwą herbatników i lekko ucisnąć. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Polewa: Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i poczekać aż masa zacznie gęstnieć. Gęstniejącą polewą polać ciasto.
Stefania – dodatkowe informacje
Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO SNIKERS
Następny przepis: Ciasto styropian z brzoskwiniami