Ciasto Snikers na kruchym spodzie
Zachęcamy do wypróbowania oryginalnego przepisu na ciasto Snikers na kruchym spodzie. Ta wariacja popularnej słodyczy jest idealna zarówno dla wielbicieli batonika Snikers, jak i miłośników tradycyjnych wypieków. Wyjątkowość przepisu leży w połączeniu kruchego spodu, puszystego kremu i aromatycznej polewy z karmelem i orzechami. Ciasto Snikers na kruchym cieście to połączenie smaków i tekstur, które zadowoli niejednego łasucha. Prosty w wykonaniu, ale efektowny przepis z pewnością przyciągnie uwagę Twoich domowników lub gości. Przekonaj się, jak smakuje słynny batonik w formie domowego ciasta z kruchym spodem.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 litra śmietany kremówki 36%
- 2 śmietan fix-y
- 2 łyżki cukru pudru
- puszka kajmaku
- 100g orzechów włoskich
Sposób przygotowania ciasta snikers na kruchym spodzie
- Zacznij od przygotowania spodu. Na stolnicy dokładnie wymieszaj ze sobą mąkę, jaja, pokrojoną w paski margarynę, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i podziel je na dwie równe części. Owijając je w folię aluminiową, włóż do lodówki na 0,5 godziny.
- W międzyczasie przygotuj dwie jednakowe blaszki, które wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozprowadź je na blaszkach, tak aby zakryło całe dno. Wykonaj kilka nakłuć widelcem, aby ciasto miało powietrze od spodu. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Po upieczeniu poczekaj, aż się wystudzi.
- Przejdź do przygotowania masy. Ubij schłodzoną śmietanę z dodatkiem śmietan-fix i dwiema łyżkami cukru pudru. Na spód ciasta w blaszce połóż ubitą śmietanę. Przykryj drugim blatem kruchego ciasta. Na wierzchu posmaruj karmelem i posyp pokrojonymi orzechami. Wstaw do lodówki, aby schłodzić. Smacznego! 😉
Ciasto Snikers na kruchym spodzie – dodatkowe informacje
Blaty ciasta kruchego można delikatnie skropić wodą przegotowaną z cytryną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śnieżna choinka z piernika
Następny przepis: soczewiaki (tradycyjny przepis)