CIASTO SNIKERS

CIASTO SNIKERS

Jeśli jesteś fanem słodkości, ten przepis jest dla ciebie. Mowa oczywiście o ciastach Snikers, które to ciasto dosłownie przenosi do nieba. Chociaż może wydawać się skomplikowane do przygotowania na pierwszy rzut oka, to jest naprawdę proste, a wynik końcowy jest tego warte. Ta słodka i bogata mieszanka warstw karmelu, orzechów i czekolady sprawia, że ​​jest to jedno z najsmaczniejszych ciast, które kiedykolwiek upiekłeś. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć tę cudowną ucztę, która zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia. Tak więc przygotuj się na wyjątkowe wrażenia kulinarnych.

Składniki:

  • Miodowe ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • Polewa Orzechowa:
  • 250 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 80 g masła
  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • puszka masy kajmakowej

Ciasto snikers – jak zrobić?

  1. Na początek przygotujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną oraz cukier. Dodajemy również masło oraz jajka, miód i mleko. Całość zagniatamy do momentu powstania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na 3 części i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę owinięte w folię spożywczą.
  2. Blaszkę o wymiarach 26×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę i pieczemy 12 minut w 180 stopniach, to samo robimy z drugą częścią ciasta.
  3. Na trzecią część przygotujemy polewę orzechową.
  4. Do rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i dodajemy miód. Całość podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy orzechy i chwilkę podgrzewamy około 5 minut. Tak przygotowaną polewę wykładamy na trzecią cześć wyłożonego na blaszkę ciasta. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
  5. Budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na jasny krem, następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Cały czas miksujemy na średnich obrotach do momentu powstania gładkiej i jasnej masy.
  6. Gdy już mamy wszystko przygotowanie będziemy składać ciasto.
  7. Ciasto smarujemy połową masy krówkowej, na to wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie ponownie smarujemy pozostałą krówką i wykładamy pozostałą częścią masy budyniowej. Na wierzch wykładamy ciasto z orzeszkami.

CIASTO SNIKERS – dodatkowe informacje

Ciasto gotowe. Ciasto możemy przygotować 2-3 dni przed planowanym podaniem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto strażackie
Następny przepis: ciasto styropian - sernik bez sera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode