CIASTO SNIKERS
Jeśli jesteś fanem słodkości, ten przepis jest dla ciebie. Mowa oczywiście o ciastach Snikers, które to ciasto dosłownie przenosi do nieba. Chociaż może wydawać się skomplikowane do przygotowania na pierwszy rzut oka, to jest naprawdę proste, a wynik końcowy jest tego warte. Ta słodka i bogata mieszanka warstw karmelu, orzechów i czekolady sprawia, że jest to jedno z najsmaczniejszych ciast, które kiedykolwiek upiekłeś. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć tę cudowną ucztę, która zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia. Tak więc przygotuj się na wyjątkowe wrażenia kulinarnych.
admin
Składniki:
- Miodowe ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 200 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- Polewa Orzechowa:
- 250 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- 80 g masła
- Krem:
- 500 ml mleka
- 1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- 250 g masła
- puszka masy kajmakowej
Ciasto snikers – jak zrobić?
- Na początek przygotujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną oraz cukier. Dodajemy również masło oraz jajka, miód i mleko. Całość zagniatamy do momentu powstania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na 3 części i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę owinięte w folię spożywczą.
- Blaszkę o wymiarach 26×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę i pieczemy 12 minut w 180 stopniach, to samo robimy z drugą częścią ciasta.
- Na trzecią część przygotujemy polewę orzechową.
- Do rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i dodajemy miód. Całość podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy orzechy i chwilkę podgrzewamy około 5 minut. Tak przygotowaną polewę wykładamy na trzecią cześć wyłożonego na blaszkę ciasta. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
- Budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na jasny krem, następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Cały czas miksujemy na średnich obrotach do momentu powstania gładkiej i jasnej masy.
- Gdy już mamy wszystko przygotowanie będziemy składać ciasto.
- Ciasto smarujemy połową masy krówkowej, na to wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie ponownie smarujemy pozostałą krówką i wykładamy pozostałą częścią masy budyniowej. Na wierzch wykładamy ciasto z orzeszkami.
CIASTO SNIKERS – dodatkowe informacje
Ciasto gotowe. Ciasto możemy przygotować 2-3 dni przed planowanym podaniem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto strażackie
Następny przepis: ciasto styropian - sernik bez sera