Ciasto Słonecznikowe
Składniki:
- Biszkopt jasny: blacha 25×42
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Wkład słonecznikowy:
- 50 dkg słonecznika łuskanego
- 10 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 2 łyżki mleka
- Masa:
- 1 puszka masy karmelowej najlepiej gostyń
- 25 dkg masła
- Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki 30 procent
- 2 łyżkami cukru pudru
- 3 łyżeczkami żelatyny
Ciasto słonecznikowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Etapy przygotowania
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywną piane zasypując cukrem. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem. Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto i upiec.
Wkład słonecznikowy:
Wszystkie składniki zagotować, wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni, aż nabierze złotego koloru (blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia). W trakcie pieczenia mieszać, bo się przypala. Wyjąć z piekarnika, po ostudzeniu dokładnie pokruszyć.
Masa:
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać karmel (Gostyń masa karmelowa). Pod koniec dodać ostudzony pokruszony słonecznik i wymieszać.
Bita śmietana ubić, dodać żelatynę lub wyłożyć na masę słonecznikową.
Na koniec wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Ciasto Słonecznikowe – dodatkowe informacje
Zamiast żelatyny do masy śmietanowej można dodać śmietanę fix.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto śliwkowo-jabłkowe
Następny przepis: Ciasto słonecznikowe