Ciasto Słonecznikowe

Ciasto Słonecznikowe

Jeżeli jesteś miłośnikiem słonecznika, to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ciasto Słonecznikowe to propozycja na orzeźwiający i ciekawy deser, który nie tylko kusi wyglądem, ale i smakiem. Jego podstawa to chrupiące ciasteczka, które stanowią idealne uzupełnienie dla delikatnej warstwy kremu. Główną rolę odgrywają tutaj jednak ziarna słonecznika, które nie tylko nadają deserowi specyficznego, wyrazistego charakteru, ale też dodatkowo urozmaicają jego strukturę. To łatwe w przygotowaniu ciasto, które wpisuje się w najnowsze trendy kulinarne, skupiające się na wartościach odżywczych i zdrowym stylu życia. Niezależnie od okazji, z pewnością zachwyci każdego łasucha.

Składniki:

  • Biszkopt jasny: blacha 25×42
  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wkład słonecznikowy:
  • 50 dkg słonecznika łuskanego
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Masa:
  • 1 puszka masy karmelowej najlepiej gostyń
  • 25 dkg masła
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki 30 procent
  • 2 łyżkami cukru pudru
  • 3 łyżeczkami żelatyny

Ciasto słonecznikowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Etapy przygotowania

Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywną piane zasypując cukrem. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem. Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto i upiec.

Wkład słonecznikowy:
Wszystkie składniki zagotować, wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni, aż nabierze złotego koloru (blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia). W trakcie pieczenia mieszać, bo się przypala. Wyjąć z piekarnika, po ostudzeniu dokładnie pokruszyć.

Masa:
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać karmel (Gostyń masa karmelowa). Pod koniec dodać ostudzony pokruszony słonecznik i wymieszać.

Bita śmietana ubić, dodać żelatynę lub wyłożyć na masę słonecznikową.

Na koniec wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Ciasto Słonecznikowe – dodatkowe informacje

Zamiast żelatyny do masy śmietanowej można dodać śmietanę fix.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto śliwkowo-jabłkowe
Następny przepis: Ciasto słonecznikowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode