Ciasto ,,Ślimak''

Ciasto ,,Ślimak”

Od lat na naszych stołach królują pyszne wypieki, które nie tylko cieszą podniebienia, ale również oczarowują swoją niepowtarzalną formą. Jednym z nich jest niewątpliwie ciasto „Ślimak”. Ten niezwykły placek ślimak, to połączenie delikatnego ciasta i słodkiego nadzienia, które tworzy esencję jego wspaniałego smaku. Unikalny kształt placuszka sprawia, że idealnie komponuje się on na każdym stole, nie tylko podczas codziennych spotkań z rodziną, ale również na ważniejszych uroczystościach. Biorąc pod uwagę swoją wyjątkową formę i smak, ciasto 'Ślimak’ zasługuje na miano prawdziwej gwiazdy wśród domowych wypieków.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt na rolady x 2:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • pół litra mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła 82%
  • Dodatkowo:
  • 1 brzoskwiniowa galaretka
  • 250 ml gorącej wody
  • Wypełnienie ciasta:
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 brzoskwiniowe galaretki
  • 750 ml gorącej wody
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • pół szklanki rodzynek

Ciasto „ślimak” – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  2. Biszkopty na rolady: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
  3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
  4. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia, gdy stężeje kroimy ją w paski.
  5. Przekładanie: Biszkopty na rolady smarujemy kremem, wzdłuż dłuższego boku układamy pasek galaretki i zwijamy rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie, następnie po obu jego brzegach układamy rolady.
  6. Wypełnienie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Ananasy i brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w większą kostkę. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wrzucamy do nich rodzynki, czekoladę, ananasy i brzoskwinie, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto między rolady.
  7. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry.

Sposób przygotowania:

Placek ślimak, zwany również ciastem ślimak, to pyszne ciasto o intrygującym wyglądzie. Aby je przygotować, postępuj zgodnie z poniższymi krokami.

Porady – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny „Kasia”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Shrek
Następny przepis: Ciasto ślimak wg siostry Anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode