Ciasto ślimak wg siostry Anastazji
Załóżmy fartuchy i zatopmy ręce w mące, ponieważ mamy dla was niezwykły przepis na pyszne ciasto ślimak od siostry Anastazji! Słynne z łatwością wykonania i niepowtarzalnego smaku, to ciasto zasłynęło nie tylko wśród mieszkańców klasztoru. Kuszące aromaty masła, kardamonu i wanilii zawirowują w kuchni, tworząc atmosferę pełną bliskości i domowego ciepła. Ciasto ślimak Siostry Anastazji to doskonała propozycja na popołudniową kawę czy rodzinne spotkania. Serwujcie go ciepłego prosto z piekarnika lub na zimno – smakuje wyśmienicie niezależnie od temperatury podania.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 6 jaj
- 3 / 4 szklanki cukru
- 250 g mąki pszennej np. krupczatki
- 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy 16 g
- masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- niecałe 1 / 2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 250 g margaryny lub masła
- ciasto na rolady:
- 6 jaj
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek wody
- 6 łyżek cukru
- odrobina proszku do pieczenia
- masa do rolad:
- ok. 500 ml śmietany 30%
- trochę cukru pudru do smaku
- 1 żółta galaretka
- 1 czerwona galaretka
- dodatkowo:
- brzoskwinie z puszki
- 2 pomarańczowe galaretki
Ciasto ślimak wg siostry Anastazji – jak zrobić?
-
1.
ciasto:
ubić białka dodać cukier i ucierać do rozpuszczenia. Dodać żółtka na końcu mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Blaszka 23x38cm. Piec ok 30 min w temp 180*C. Przekroić na 2 placki. -
2.
masa budyniowa:
1/2 l mleka zagotować z cukrem, w 1 szklance mleka wymieszać budyń i mąkę, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodawać po trochu budyń. -
3.
ciasto na rolady:
ze składników wyrobić ciasto jak na biszkopt. Podzielić na dwie równe części i upiec placki na 2 rolady w temp 180*C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu od razu zwinąć w ściereczkę. -
4.
masa do rolad:
czerwoną galaretkę rozpuścić w 500 ml wody (lub mniej) i odstawić do całkowitego stężenia. Żółtą galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder do smaku i tężejącą żółtą galaretkę, szybko wymieszać. -
5.
wykonanie:
na formie ułożyć 1 część biszkoptu i równo rozłożyć ½ masy budyniowej. Położyć drugą część biszkoptu nasączyć sokiem z owoców i położyć pozostałą masę. Na ciasto na rolady rozprowadzić równo masę, wzdłuż jednego boku ułożyć pasek czerwonej stężałej galaretki i zrolować. Z drugim postąpić tak samo.
Na masę budyniową po dwóch stronach położyć rolady, pomiędzy ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą pomarańczową galaretką (przygotować ją wg przepisu na opakowaniu lub można w mniejszej ilości wody np. 750 ml będzie lepsza)
Ciasto ślimak wg siostry Anastazji – dodatkowe informacje
Biszkopty i masę budyniową można zrobić dzień wcześniej, a przełożyć następnego dnia.