Ciasto ślimak wg siostry Anastazji

Ciasto ślimak wg siostry Anastazji

Załóżmy fartuchy i zatopmy ręce w mące, ponieważ mamy dla was niezwykły przepis na pyszne ciasto ślimak od siostry Anastazji! Słynne z łatwością wykonania i niepowtarzalnego smaku, to ciasto zasłynęło nie tylko wśród mieszkańców klasztoru. Kuszące aromaty masła, kardamonu i wanilii zawirowują w kuchni, tworząc atmosferę pełną bliskości i domowego ciepła. Ciasto ślimak Siostry Anastazji to doskonała propozycja na popołudniową kawę czy rodzinne spotkania. Serwujcie go ciepłego prosto z piekarnika lub na zimno – smakuje wyśmienicie niezależnie od temperatury podania.

Składniki:

  • ciasto:
    • 6 jaj
    • 3 / 4 szklanki cukru
    • 250 g mąki pszennej np. krupczatki
    • 6 łyżek wody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy 16 g
  • masa budyniowa:
    • 750 ml mleka
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    • niecałe 1 / 2 szklanki cukru
    • 1 budyń waniliowy
    • 250 g margaryny lub masła
  • ciasto na rolady:
    • 6 jaj
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 6 łyżek wody
    • 6 łyżek cukru
    • odrobina proszku do pieczenia
  • masa do rolad:
    • ok. 500 ml śmietany 30%
    • trochę cukru pudru do smaku
    • 1 żółta galaretka
    • 1 czerwona galaretka
  • dodatkowo:
    • brzoskwinie z puszki
    • 2 pomarańczowe galaretki

Ciasto ślimak wg siostry Anastazji – jak zrobić?

  1. 1.
    ciasto:
    ubić białka dodać cukier i ucierać do rozpuszczenia. Dodać żółtka na końcu mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Blaszka 23x38cm. Piec ok 30 min w temp 180*C. Przekroić na 2 placki.
  2. 2.
    masa budyniowa:
    1/2 l mleka zagotować z cukrem, w 1 szklance mleka wymieszać budyń i mąkę, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodawać po trochu budyń.
  3. 3.
    ciasto na rolady:
    ze składników wyrobić ciasto jak na biszkopt. Podzielić na dwie równe części i upiec placki na 2 rolady w temp 180*C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu od razu zwinąć w ściereczkę.
  4. 4.
    masa do rolad:
    czerwoną galaretkę rozpuścić w 500 ml wody (lub mniej) i odstawić do całkowitego stężenia. Żółtą galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder do smaku i tężejącą żółtą galaretkę, szybko wymieszać.
  5. 5.
    wykonanie:
    na formie ułożyć 1 część biszkoptu i równo rozłożyć ½ masy budyniowej. Położyć drugą część biszkoptu nasączyć sokiem z owoców i położyć pozostałą masę. Na ciasto na rolady rozprowadzić równo masę, wzdłuż jednego boku ułożyć pasek czerwonej stężałej galaretki i zrolować. Z drugim postąpić tak samo.
    Na masę budyniową po dwóch stronach położyć rolady, pomiędzy ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą pomarańczową galaretką (przygotować ją wg przepisu na opakowaniu lub można w mniejszej ilości wody np. 750 ml będzie lepsza)

Ciasto ślimak wg siostry Anastazji – dodatkowe informacje

Biszkopty i masę budyniową można zrobić dzień wcześniej, a przełożyć następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ,,Ślimak''
Następny przepis: Ciasto śliwkowo-jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode