Ciasto ,,Ślimak”
Od lat na naszych stołach królują pyszne wypieki, które nie tylko cieszą podniebienia, ale również oczarowują swoją niepowtarzalną formą. Jednym z nich jest niewątpliwie ciasto „Ślimak”. Ten niezwykły placek ślimak, to połączenie delikatnego ciasta i słodkiego nadzienia, które tworzy esencję jego wspaniałego smaku. Unikalny kształt placuszka sprawia, że idealnie komponuje się on na każdym stole, nie tylko podczas codziennych spotkań z rodziną, ale również na ważniejszych uroczystościach. Biorąc pod uwagę swoją wyjątkową formę i smak, ciasto 'Ślimak’ zasługuje na miano prawdziwej gwiazdy wśród domowych wypieków.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt na rolady x 2:
- 3 jajka
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
- pół litra mleka
- pół szklanki cukru pudru
- 20 dag masła 82%
- Dodatkowo:
- 1 brzoskwiniowa galaretka
- 250 ml gorącej wody
- Wypełnienie ciasta:
- 1 puszka ananasa w syropie
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 brzoskwiniowe galaretki
- 750 ml gorącej wody
- 5 dag czekolady mlecznej
- pół szklanki rodzynek
Ciasto „ślimak” – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
- Biszkopty na rolady: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
- Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
- Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia, gdy stężeje kroimy ją w paski.
- Przekładanie: Biszkopty na rolady smarujemy kremem, wzdłuż dłuższego boku układamy pasek galaretki i zwijamy rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie, następnie po obu jego brzegach układamy rolady.
- Wypełnienie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Ananasy i brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w większą kostkę. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wrzucamy do nich rodzynki, czekoladę, ananasy i brzoskwinie, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto między rolady.
- Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry.
Sposób przygotowania:
Placek ślimak, zwany również ciastem ślimak, to pyszne ciasto o intrygującym wyglądzie. Aby je przygotować, postępuj zgodnie z poniższymi krokami.
Porady – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny „Kasia”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Shrek
Następny przepis: Ciasto ślimak wg siostry Anastazji