Ciasto Shrek
Ciasto Shrek, to fenomenalne połączenie korpusu o smaku dyni z delikatnym kremem bananowym. Inspiracją do jego powstania był fikcyjny filmowy bohater o tej samej nazwie, znanym z animowanego filmu DreamWorks. To ciasto, znane z intensywnie zielonego koloru, to nie tylko coś, co przyciąga wzrok, ale także rozpieszcza kubki smakowe. Zaskakuje połączeniem dwóch podstawowych składników: banana, który nadaje kremowi puszystość i delikatny smak oraz dyni, której naturalna słodycz idealnie komponuje się z bananem. Przygotowane z najlepszej jakości składników Ciasto Shrek zapewni niezapomniane doznania kulinarne i zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Budyń zielony:
- duży zielony sok „pysio” (900 ml)
- 3 budynie śmietankowe
- 2 opakowania delicji
- 3 zielone galaretki
- 1/2 l śmietany kremówki
- Oraz:
- 4 banany
Ciasto „shrek” – jak zrobić?
- Upiec biszkopt. Piec 20 minut w 160 stopniach. Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki pysia i gotujemy z pozostałym. Rozsmarowujemy na biszkopcie, układamy delicje. Ubijamy śmietanę z jedną tężejącą galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Układamy plasterki banana, całość zalewamy galaretkami rozpuszczonymi wg przepisu na opakowaniu. Schładzamy.
Ciasto Shrek – dodatkowe informacje
Zamiast biszkoptu, ciasto Shrek z bananami można zrobić na biszkoptach. Bez pieczenia, i mamy jeszcze szybciej ciasto.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto serowo-pomarańczowa Wiewiórka
Następny przepis: Ciasto ,,Ślimak''