Ciasto Sezam siostry Anastazji
Ciasto Sezam siostry Anastazji to prawdziwa wojaż kulinarny, który przeniesie Cię do czasów domowej kuchni z dzieciństwa. Ten smakowity desert, bogaty w nuty sezamu, jest jednym z najżyczliwszych przekazów od siostry Anastazji, która przez lata doskonaliła swój przepis. Uderza swoją prostotą i elegancją, a do tego jest niesamowicie sycące. Idealne na południową kawę lub szybki deser na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto Sezam siostry Anastazji, potocznie zwane także „Sezamowcem” jest prawdziwym skarbem polskiej kuchni i smakuje doskonale w każdych warunkach. Przygotuj składniki i gotuj z radością!
admin
Składniki:
- Ciasto kruche I:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Sezam:
- 15 dag ziaren sezamu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 10 dag margaryny
- 1/4 szklanki cukru pudru
- Kokos:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
- Ciasto kruche II :
- 20 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 dag margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- Orzechy:
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki płynnego miodu
- Masa:
- 3/4 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 kostki masła (użyłam 3/4 kostki)
- 3 budynie kokosowe (użyłam budyni wanilinowych)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 dag wiórek kokosowych
- Blacha 38×23 cm
Ciasto sezam siostry Anastazji – jak zrobić?
-
Ciasto kruche I:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim 2 blaszki do pieczenia wcześnie wyłożone papierem do pieczenia. -
Sezam:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Studzimy i wykładamy na wierzch jednego placka. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut. -
Kokos:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce ciągle ubijając dodajemy cukier. Wyłączamy mikser, dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką. Drugie ciasto smarujemy powidłami a na wierzch wykładamy pianek z wiórkami. Blachę z plackiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut kontrolując co jakiś czas stan placka. -
Ciasto kruche II:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. -
Orzechy:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając. Masę orzechową wykładamy na ciasto miodowe. Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-25 minut. -
Masa:
Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając stopniowo zimny budyń i wiórki kokosowe. -
Przełożenie ciasta:
- ciasto z orzechami
- połowa masy
- ciasto z sezamem
- druga połowa masy
- ciasto z kokosem
- polewa (opcjonalnie)
Słowa kluczowe: ciasto sezamowe siostry Anastazji, sezamowiec siostry Anastazji.
Porady – dodatkowe informacje
Stosowałam się do zaleceń Siostry Anastazji odnośnie wymiarów blaszki jednak moim zdaniem, ale również osób które ciasto jadły, doszliśmy do wniosku że ciasto wyszło za wysokie i ciężko było je kroić. Więc moja propozycja jest taka, aby ciasto upiec na jeszcze większej blaszce lub zrobić z połowy porcji i upiec na blaszce o wymiarach nieco mniejszych od tych, które podaje Siostra Anastazja.
Wykonanie ciasta można rozłożyć na 2 dni ze względu na to, że jest ono dość pracochłonne.